Dela Novolettemotorn

Fråga

Hej,

Har problem med att dela blocket på HVA Novolette årsmodell 1953 för att få loss vevpartiet, måste antingen lossa det snedskurna drevet eller ta bort medbringaren på utgående axel, vet inte hur dom sitter fast eller vilket man lossar. Hoppas på hjälp här.

Mvh Tommy

Svar

Du är inne på rätt spår! Det som ställer till det är den lilla hylsan som sitter på den utgående axeln. Denna hylsa sitter på en kona och kan vara väldigt svår att få bort – i ett stycke. Hylsan har en liten krage där man kan få tag med en avdragare, men då hylsan är härdad finns det stor risk att kragen bryts bort utan att hylsan lossnar. Värm därför hylsan med en gasolbrännare tills den uppnår 200-250 grader. Då börjar den få en gul oxidhinna på ytan. Den får inte bli blåanlöpt (300-400 grader) då den dels kan råka ut för blå-skörhet (spricker lätt), dels kan tappa sin härdning.

Lägg sedan axeln med sin hylsa på någon mjuk metall som exempelvis aluminiumbackar i ett skruvstycke och knacka på den med en koppar- eller mässingshammare. Vrid på axeln under arbetets gång, och värm gärna på den med jämna mellanrum. På detta sätt ”masseras” hylsan så att den tappar greppet om den koniska axeln. Slå många och lätta slag. Först efter denna behandling tar man fram avdragaren och provar. Om den inte vill lossna nu kan man värma den medan avdragaren sitter på, eller så gör man om den tidigare behandlingen. Packboxen innanför hylsan kommer att bli förstörd, men det var väl en renovering du påbörjat?

Jim Lundberg

Dela Novolettemotorn Dela Novolettemotorn

Rulla till toppen