Hur många oktan i moppen?

Fråga

Hej!

Jag har en liten fråga angående bensinen i en Sachsmotor. Vilken oktanhalt är det bäst att köra en 3-växlad Sachsmotor på? Jag brukar köra på 95-oktanig bensin eftersom den är billigare, men vilket är egentligen bäst för motorn? Spelar det egentligen någon roll vilken bensin man kör 2-taktaren på? Och vad står egentligen oktantalet för, jag har hört att det står för explosionshastigheten i bensinen, men jag vet inte om det är säkert. Tack på förhand!

Mvh Victor

Svar

Oktantalet handlar egentligen om hur svårantänd bensinen är. Ju högre oktantal, desto mer svårantänd om vi förenklar saken.

En vanlig missuppfattning är att högoktanig bensin ger högre motoreffekt, men sanningen är den att en trimmad motor kräver högoktanig bensin för att undvika skadliga knackningar (sekundärtändning). Det är alltså inte bensinen som ger effekten, utan motorns trimning! När den ”gröna” (blyfria) bensinen dök upp rekommenderade bensinbolagen ”grön-95” till tvåtaktare. Detta brukade stå på pumparna. Idag finns det varken bly eller blyersättning i någon bensinsort. Fortsätt att köra på 95-oktanig bensin – moppen behöver inte mer och prisnivån är ju klart bättre.

Jim Lundberg

Rulla till toppen