Villiers Midget utan gnista

Fråga

Hej!

Håller på att renovera en Rex från 1937. Har köpt ny kondensator, tändspole, tändkabel och haft aluminiumsvänghjulet inne för magnetisering. Jag får noll gnista. Varför? Brytarspetsen är öppen nästan hela varvet och sluter bara en kort bit. På en vanlig moppe så är det ju tvärtom. Vad gör jag för fel?

Min andra fråga är var jag kan hitta tankdekal till denna?

Mvh Anders

Svar

När du säger ”ny tändspole” – är den nylindad eller en NOS (gammal men oanvänd) som aldrig använts? Gamla textillindade spolar (typ ”Boschmumie”) drar i sig fukt från luften och självdör med åren. I vissa fall kan man få igång en sådan spole genom att torka den i ugnen på typ 60-70 grader i flera timmar, men om den redan har fått ett inre överslag kan det vara för sent. Brytarna brukar hålla sig uppe fler vevaxelgrader på tvåtaktare relativt fyrtaktare, men om svänghjulet hör ihop med din motor får man väl anta att det ska vara så som du beskriver.

Förtändningen på din motor ska vara 11/64”, eller 4,36 millimeter om vi pratar metriska mått. Ett annat viktigt mått är fältbrytningsavståndet, abriss, vilket är hur långt en svänghjulsmagnet har passerat tändspolens polsko i det ögonblick som brytarna öppnar. Abriss styrs av brytaravståndet och förhållandet mellan dessa mått är omvända; när du ökar brytaravståndet minskar abriss och tvärtom. Jag har tyvärr ingen uppgift på detta mått gällande din motor, men 7-12 millimeter är vanligt. Fel abriss ger svag eller utebliven gnista.

Du kan kolla ditt tändsystems grundfunktion så här: ta bort svänghjulet och placera en bit papper mellan brytarkontakterna. Ta sedan ett 6-voltsbatteri och anslut ena polen (plus eller minus) till hojens ram. Sätt i ett tändstift i tändkabeln och lägg detta mot jord. Ta en sladd från batteriets andra pol och ”dutta” med denna mot kondensatorns anslutning. Om allt är okej ska det gnistra på stiftet varje gång du duttar.

När det gäller dekaler kan du prova hos Autoarkiv i Sunne (tel. 0565-137 80)

Jim Lundberg

Rulla till toppen