Pappas gamla Nordstjärnan

Fråga

Hej.

Jag ärvde en Nordstjärnan lättviktare efter min far från 1937 eller 1938 (tror jag!). Tyvärr saknas alla papper och övrig information, så jag skulle bli lycklig om ni kunde ge mig lite historik och kontakt till eventuell klubb (om sådan finnes).

Skulle även uppskatta om ni kunde berätta hur jag bär mig åt för att registrera cykeln! Det är inte så roligt att ha motorcykel och inte kunna köra omkring med den!

Tack på förhand
Eva-Lena

Svar

Nordstjernan var ett varumärke för cyklar från Anton Wiklunds Velocipedfabrik i Stockholm och som köptes upp av Nymans Verkstäder (NV) 1939. Sedan 1996 finns föreningen Nymans vänner vilka bevarar historiken runt Nymans verkstäder som en gång i tiden var Uppsalas största industriföretag.

Antingen går du in på Nymans vänners hemsida eller så ringer du Anders Westling på 018-55 03 24.

När man ska registrera ett äldre fordon tar man först kontakt med Transportstyrelsen som gör en ursprungskontroll för att reda ut fordonets historia och ordnar därefter så att fordonet hamnar i de nya registren och får ett modernt registreringsnummer.

Du måste även göra en registreringsbesiktning och kontrollbesiktning (görs med fördel samtidigt) hos bilprovningen. Kostnaderna för allt detta kan uppgå till närmare 2000 kronor. Om du får problem med ursprungskontrollen brukar MHRF (Motorhistoriska riksförbundet) hjälpa till med denna kontroll. Oftast så kontaktar Transportstyrelsen då MHRF om de skulle köra fast i ärendet.

Det är roligt att höra att du vill använda din pappas gamla Nordstjärnan! Vi syns väl på vägarna i sommar?

Jim Lundberg

Rulla till toppen