Magnettändning på jordfräs

Fråga

Hej!

Jag har en gammal Simar jordfräs med en Boschmagnet. Magneten ger ingen gnista. Ni har ju beskrivit hur man kan sätta en yttre tändspole till exempelvis mopeder med svänghjulsmagneter.

Kan man göra på samma vis med min magnettändning? Och hur gör jag då? Jag har inte plockat sönder magneten ännu.

Hälsningar

Pär

Svar

Det beror på vilken sorts magnet du har. Det finns i huvudsak två typer av magneter; de med roterande spolar eller de med roterande magnet. Om du har den senare med roterande magnet bör det vara relativt enkelt att bygga om den för drift av en utanpåliggande tändspole. Skala i så fall bort hela högspänningslindningen (den tunna tråden) på spolens stomme. När du kommit lite djupare i spolen dyker så den grövre lågspänningslindningen upp. Denna kan eventuellt sparas, men vill man var säker på funktionen bör denna lindas om. Linda av den gamla tråden och anteckna antalet varv. Linda sedan på lika många varv av ny emaljerad koppartråd på spolens stomme. Du kan välja en något tjockare tråd om du vill. Denna lindning är jordad i ena änden och ansluts till brytarna i den andra änden. Koppla som det var original och dra sedan en separat kabel från brytarna ut till en extern tändspole. Dessa finns med ett eller två uttag på lågspänningssidan. Är det ett uttag är valet enkelt, men då måste spolens stomme jordas ordentligt i maskinens ram. Är det två uttag ska det ena jordas och det andra kopplas till magnetens kabel.

Har din magnet en roterade spole blir det så pass avancerat att det tyvärr inte går att beskriva här på ”Fråga experten”. Det finns lösningar även här, men det krävs större ingrepp och ofta en extern strömkälla för att det ska fungera.

Ett annat alternativ är att låta linda om magneten till originalskick. Kolla med Kjell Gäf (tel. 0451-611 74).

Jim Lundberg

Rulla till toppen