Lösa tändstift

Fråga

Tändstift lossnar ofta på vänster sida och gängar ur sig helt. Toppen är aluminium med ingjutna förbränningsrum i stål. Gängorna är helt i stål med 12 mm diameter, längd 12,7 mm. (NGK D8HS) eller DENSO motsvarande.

Det syns och känns inte några skador eller glapp. Monterar oftast nytt stift med ny packning och drar till 25 Nm. (Rek 15 – 25 Nm.)

Har provat med olika gängtätning inklusive teflon gängtejp men allt släpper av värmen. Slutligen motorsilikon i tändhatten så gängar stiftet åtminstone inte ur helt om det släpper.

Är osäker på om det fungerar med ”HeliCoil” för 12 mm gäng om det inte finns stålgods tillräckligt eller om man kommer ut i skarven mellan Stål och Aluminium.

När stiftet är monterat och inte har lossat håller det helt tätt för kompression så jag tycker det är fel att montera helicoil om det går att låsa det på annat sätt.

/Kuno

Svar

Om gängorna är oskadade ska man inte byta ut dem. Undantaget kan möjligtvis vara om gängorna är skurna direkt i aluminium. Vissa tillverkare drar faktiskt i Helicoil (eller motsvarande) redan vid tillverkningen för att få en stark gänga som dessutom tål slitage. Normalt brukar tändstift snarare fastna än lossna, men när de lossnar kan det bero på lågt åtdragningsmoment och/eller låg friktion i gängor och tätningsytan. Teflon är direkt olämpligt eftersom det är ett av de halaste ämnen som finns. Dessutom måste tändstiftets gängor ligga i direktkontakt med topplocket om värmeavledningen ska bli den rätta. Du måste rengöra gängorna i topplocket noggrant så att det inte finns några teflonrester eller tätningsmedel kvar i gängorna. Använd en liten flaskborste som du sätter i en borrmaskin. Kör maskinen baklänges så kommer allt skräp ut istället för att hamna i cylindern. Doppa borsten i lacknafta med jämna mellanrum.

Byt tändstift eller se till att de gamla blir kliniskt rena från teflon och annat. Testa med att stryka på kopparpasta på gängorna vid monteringen. Visserligen smörjer kopparpasta vilket borde förvärra läget, men koppar är en relativt ”kärv” metall och de små kopparspånen i pastan kan faktiskt öka friktionen något. Man bör ha i åtanke att kopparpasta inte är ett renodlat smörjmedel, utan har till uppgift att förhindra att detaljer fastnar och rostar ihop.

Jim Lundberg

Rulla till toppen