När tillverkades den sista JB 128cc motorn?

Fråga

Hej.

När tillverkades den sista JB 128cc motorn?

”Jag tror på John Benson”

Svar

John Bensons fabriks AB presenterade sin 128-kubiks motor i februari 1949. Då hade man experimenterat sedan 1945 med olika prototyper. Nymans verkstäder hade också ett finger med i spelet, och motorn hamnade redan 1949 i NV:s ramar som ersättare till den engelska Royal Enfield motorn på 125 kubik. I juni samma år visas motorcykeln upp med JB-motorn och nymodigheten teleskopgaffel. Efter andra världskrigets nödår var det fortfarande svårt att få tag på utländska motorer, så JB-motorn köptes in av andra svenska motorcykeltillverkare, en av dem var Monark i Varberg. Att motorn bara hade två växlar var från början ett försäljningsargument – den var ju betydligt enklare konstruerad än en treväxlad motor. Men utvecklingen sprang snart om den tvåväxlade JB-motorn, och redan 1951 hade NV bytt ut den mot en treväxlad DKW-motor.

Guldåren för JB-motorn på 128 kubik verkar ha varit 1949 – 1950. Vad som sedan hände med den omoderna motorn är höljt i dunkel, men våren 1954 presenteras ”den första helsvenska scootern” – ett samarbete mellan Apollo- och Svalanfabriken, och som drivkälla har man valt JB-motorn på 128 kubik. Nu var den fläktkyld och hade ett därtill anpassat topplock med kylflänsarna på tvären. I övrigt var den likadan som vid starten drygt fyra år tidigare. Om detta var en nytillverkning av motorn eller resterna av ett lager kan vi inte svara på. Dessa scootrar var fulla med barnsjukdomar och försvann efter ett år, och motorn med dem.

Men som fågel Fenix dyker JB-motorn upp en sista (?) gång. Nu är det 1957 och Apollo har en modell som heter Ekonom i sortimentet – motorn? Jo, JB-128:an förstås. Det är osannolikt att den fortfarande tillverkades mer än sex år efter att den förklarats som omodern med sin tvåväxlade låda. Förmodligen fanns det ett antal motorer kvar från guldåren som man nu försökte bli av med. Modellnamnet Ekonom antyder kanske vad det handlar om…?

Jim Lundberg

Rulla till toppen