Uppdaterad: Spåra historia till Dodge 1934?

Fråga

Har en Dodge 2 door 1934 som jag hittade i en lada 2009. Enligt dom gamla papperna så blev bilen reggad första gången 1938 och kom till L länet 1953.

Frågan är hur jag hittar var bilen har gått innan dess. Jag är den 3:e ägaren sen 1953.

//Eddie

Svar

På papperet från 1953 gällande L-län borde de stå vilket bilens tidigare reg.nr. var. Om det inte finns angivet är det svårt att gå bakåt i tiden.

Men kontakta Landsarkivet i Lund på tfn 046/ 222 17 00 och fråga om L-numret. Kanske har de mer information om det aktuella fordonet.

Att en bil av 1934 års modell inregistrerades först 1938 kan tyda på att det är fråga om en direktimport. Bilen på bilden har inte en stötfångare av originaltyp. Tvådörrars Dodge av 1934 års modell var ovanliga i Sverige, jämfört med fyradörrars.

Jan Ströman

Tack för ett snabbt svar,

Har pratat med sonsonen vars farfar ägde bilen, han trodde att farfar har ägt bilen hela tiden. Kan det vara därför som det inte står något annat tidigare reg nr på reg beviset som jag fick av Landsarkivet i Lund? Angående stötfångare, vet du vilken modell den tillhör? Eftersom det är mile-mätare så måste bilen vara direktimport. Vet man hur många Dodge 1934 2 doors som fanns i Sverige? Tydligen är dom ovanliga i USA också. Enligt Hemmings motor tillverkades 3133 st, stämmer det?

//Eddie

Om det på reg. papperet står att bilen första gången registerats 1938, och det inte anges något tidigare reg nr, är det troligt att L-numret också var det första. Men varför det daterat 1953. Har bilen möjligen varit avregistrerad någon tid?

Milesmätaren bekräftar mitt antagande att bilen direktimporterats.

Enligt tillförlitlig Dodge-litteratur tillverkades 7308 st tvådörras sedaner 1934. Tyvärr har jag ingen uppgift på hur många Dodge som såldes i Sverige 1934. Men försäljningssiffrorna skilde aldrig på karosserimodellerna, utan avsåg totalsumman hos respektive märke..

Varifrån stötfångaren kommer vet jag inte, men det är troligen från en betydligt nyare bil.

Jan Ströman

Rulla till toppen