Rem och koppling på VW Golf II

Fråga

Hej

Jag har nyligen köpt en Golf II från 1987, och hade den inlämnad för bara några dagar sen.

Problemet berodde på en rem. Han på verkstan förklarade för mig, men jag tyckte hans förklaring lät lite underlig och behöver lite hjälp.

Han berättade att alla problem som hade varit, var på grund av generatorremmen, men när jag kollar hittar jag bara en rem på bilen (fläktremmen). Jag undrar om det är samma rem, fast det känns konstigt eftersom den remmen var helt ny.

Sen pratar samma kille om en halvsliten bussning på kopplingen, men en vän säger att kopplingen inte har några bussningar, och jag är helt värdelös på motorer och delar, så ber tacksamt om hjälp.

/MvH

Henrik

Svar

Hej Henrik

Den rem som man till vardags kallar fläktrem kallas också för generatorrem. På de flesta moderna bilar sitter det elektriska fläktar till kylaren och därför är det mer korrekt att kalla den generatorrem. På en del bilar finns det flera remmar där en kan driva exempelvis generator medan andra kan driva exempelvis pumpen till styrservon eller kompressorn till luftkonditioneringen.

Att remmen är ny är ingen garanti för att den är korrekt. Den kan ha fel bredd, längd eller kilform, men är den köpt till rätt bilmodell borde den fungera. Dock har Golf och Jetta haft lite problem med att remskivorna blir slitna och då blir funktionen på en rem med originalets specifikationer inte fullständig. Då brukar en bredare rem lösa det problemet, och det är möjligt att din mekaniker har gjort på det sättet.

När det gäller kopplingen så består den av en tryckplatta, lamellcentrum och urtrampningslager, och det är rätt att det inte finns någon bussning inne i själva kopplingen. Möjligen menade din mekaniker urtrampningslagret, men det är troligare att han syftade på något som hör till kopplingen, exempelvis bussningen till kopplingsarmen, eller något liknande.

Hoppas att detta har rätat ut några av dina frågetecken, och var inte rädd för att ställa frågor till din mekaniker när han berättar något som du inte tycker stämmer.

Lycka till

/Robert

Rulla till toppen