Lösa glas

Fråga

Vet ni om det går att få reda på vilka bilar som hade ett visst lyktglas?

Jag har två olika glas, det ena mera kupat än det andra.

Det står ett nummer i nerkanten 130603100 och 1305603142 på det andra.

Bägge är av Boschs fabrikat, dom är senare än 1967 då dom har den asymmetriska kilen på sidan men det är inte H4 glas diametern är cirka 175mm

Tacksam för tips!!

Svar

Hej

De glas du har i din ägo är inte modellspecifika utan användes till i stort sett alla bilar som hade runda 7” insatser.

Att det ena är mer kupat än det andra beror på när det är tillverkat, och det som är mest kupat är äldst. Jag gissar att artikelnumret på glaset ska vara 1 305 603 100 och då rör det sig om en äldre modell av universallykta för R2-glödlampor som har haft glaset maskinlimmat på reflektorn. Artikelnumret på det andra glaset visar att även det är en universallykta för R2-glödlampor, fast av en något nyare modell, som även det har haft glaset maskinlimmat på reflektorn.

Dessa lyktinsatser tillverkades och monterades för övrigt i Linköping och ser du inga limrester på dem så är det kanske ett par glas som har ”fått fötter” någon gång i tiden. Att försöka limma dit dem för hand på en fin reflektor går naturligtvis, men det är, enligt min åsikt, inte värt besväret då man fortfarande kan få tag i nya R2-insatser hos välsorterade biltillbehörshandlare.

Lösa 7”-glas är egentligen bara intressanta, och har då i viss mån ett reellt värde, om de är monterade utan lim, exempelvis med fjädrar kring lyktsargen. Men den lösningen har jag inte sett på runda 7” insatser sedan Borgward Isabella gick i graven.

Men nu till din fråga – om det går att få reda på vilka bilar som hade ett visst lyktglas? Ja, om de var modellspecifika eller specialbeställda av bilfabrikanten så kan man det och då lämpligen genom lykttillverkaren.

Lycka till

/Robert

Rulla till toppen