Död Opel Rekord 1961

Fråga

Hej!

Har en fråga gällande en Opel Rekord 1961 (6 volt).

Har haft den ståendes ute i ett år och försöker nu få igång han, utan några vidare framsteg.

Startmotorn fungerar ej så vi försöker bogsera igång han, motorn går då runt men startar inte. Vi har bytt tändspole, rotor, ställt in och slipat brytarna, mätt upp batteriet och sett att han tänder och även får soppa.

Väldigt tacksam om ni har några tips till mig!

Med vänliga hälsningar

Patricia

Svar

Hej Patricia

När du skriver tänder antar jag att du menar att det kommer gnista till tändstiftet. Kontrollera så att gnistan kommer vid rätt tillfälle, alltså när kolven är i topp och ventilerna stängda. Ett felvänt fördelarlock, eller en felvänd fördelare, gör att gnistan kommer vid fel tillfälle.

Det kan vara så att en eller flera ventiler har hängt sig, ta bort ventilkåpan och snurra på motorn så att du ser att alla ventiler rör sig. Har en eller flera kärvat fast så blir det ingen kompression i motorn och den blir därmed väldigt svår att starta.

Bilen får soppa, men du skriver inte var du kollat detta. Det sitter en liten mässingssil inne i förgasaren. Om den är lite igensatt så kan den få för lite soppa. Gör rent den och prova att ”hutta” i en kapsyl (eller två) med ren bensin i förgasaren innan du drar igång den.

Lycka till

/Robert

Rulla till toppen