Köpa Saab trubbnos

Fråga

Har blivit förtjust i Saab trubbnos 2-taktare. Vad bör man se upp med när det gäller dessa bilar förutom rost? Vad drar en sådan per mil, kan man köra på alternativa bränslen, finns det reservdelar m.m?

Tacksam för svar

Daniel

Svar

Hej Daniel

Trevligt val av bilmodell, och precis som du säger så måste man se upp med rost. Framvagnsupphängningarna, infästningen till de bakre stötdämparna och trösklarna är vanliga rostfällor på dessa bilar. Motorn bör du absolut kontrollera och mät gärna kompressionen. Treväxlade lådor brukar vara bra, men på de fyrväxlade är det inte ovanligt att synkringarna till tvåans växel tar slut.

Fina dörrlister, de har väv på tvåtaktarna, är svåra att köpa begagnade. Ibland är de utbytta mot nyare utan väv (= från Saab V4), så sitter det fina originallister på så är det ett plus.

Kontrollera också drivaxlarna och de främre bromstrummorna. Vid hård körning och uteblivet underhåll tar de inre axlarna stryk och i en del fall kan splinesen på trummorna bli nötta. I övrigt så är det ”vanlig” granskning av bilen som gäller.

Bränsleförbrukningen ligger på cirka 0,7 liter milen med variation efter körstil. Etanol fungerar utmärkt, men se till att du har en olja som blandar sig med etanolen. Är du osäker, testa att blanda i en glasburk eller liknande. Sedan måste du förstås anpassa motorn till etanolen innan du kan köra den.

Reservdelar är ganska lätta att finna, och en del passar rakt av från Saab V4. Kolla gärna vårt Reservdelsregister för fler tips på delar som passar från andra märken.

Hoppas att du hittar ett bra exemplar och att du använder det.

Lycka till

Robert

Rulla till toppen