Kultivatorfjädrar JAP Jordfräs

Fråga

Har en JAP jordfräs från 50-talet som jag har renoverat.

Jag vet att jag för ca 20 år sedan köpte kultivatorfjädrar i södra Stockholm (Flemmingsbergs industriområde) men kan idag ej komma ihåg vilket företag eller var.

Min fråga är: Var kan jag köpa nya kultivatorfjädrar till min Jordfräs? (Kultivatorfjädrarna består av 2 detaljer, 1 fjäder med två infästningar samt klor. Klorna finns i tre modeller rak, något bockad till vänster och höger.)

Tack för hjälpen

Jan Björklund

Svar

Hej Jan!

Kultivatorfjädrar till 1950-talsmaskiner är en riktig knäcknöt även för den som själv ägnar sig lite åt den agrara näringen.

Jag måste erkänna att jag dessvärre inte har en aning om var du får tag på kultivatorfjädrar till din nyrenoverade JAP jordfräs. Men då jordfräsar inte ens idag är high tech så funderar jag ändå på om du inte kan låta tillverka nya grejor. Skulle tro att en mekanisk verkstad tämligen enkelt kan göra det åt dig, givetvis under förutsättning att du har originalprylarna kvar som mallar.

Då JAP var en välkänd maskin så kan det kanske även vara idé att tillverka en överupplaga och annonsera ut. För jag skulle tro att du inte är ensam om bekymret att hitta nya kultivatorfjädrar till den maskinen. Och känns inte tillverkning som ett alternativ vill jag rekommendera att dig att fotografera grejorna och lägga ut en annons i Classic Motor. Ibland kan läsarna bidra med det mest otroliga.

Hoppas det ordnar sig.

/Per Ericsson

Rulla till toppen