Hur fungerar en generator?

Generatorn på en gammal motorcykelmotor. Svänghjulet (saknas på bilden) har magneter som roterar runt dessa spolar så att de alstrar ström till tändning och belysning.

Hur fungerar en generator?

Publicerad

Fråga

Jag undrar hur en generator fungerar. Inte vad den har för funktion, utan hur den fungerar.

Emma

Svar

En generators funktion går att beskriva på två nivåer. I den enklaste beskrivningen kan man säga så här: "En generator omvandlar mekaniskt arbete till elektrisk energi".

Om vi går upp en nivå kan man beskriva dess funktion så här: Man låter en spole rotera i ett fast (stillastående) magnetfält. Då spolens trådvarv skär magnetfältets kraftlinjer bildas en spänning, EMK (Elektromotorisk kraft), i spolen. I praktiken har man då en roterande del som kallas ankare (eller rotor). På ankaret har man lindat på många varv koppartråd. I ankarets närhet har man sedan placerat en magnet. När ankaret roterar kommer det att rotera i magnetfältet som då leder till att det bildas en elektrisk spänning i tråden som man sedan kan använda till att driva något med - exempelvis lampor, elmotorer, värmeelement och liknande.

Sedan finns det olika typer av generatorer. En del ger likström, andra ger växelström. En del har fasta (stillastående) magneter och roterande spole, medan andra har fast spole och roterande magneter. En äldre bilgenerator ger likström och har en roterande spole och fasta magneter. I moderna bilar har man växelströmsgeneratorer och där är det tvärtom - där har man en roterande magnet och fasta spolar. Likadant är det i en mopedmotor. Där roterar också magneterna medan spolarna är fasta. I större generatorer som i bilar och kraftverk använder man elektromagneter då permanentmagneter blir för stora och klumpiga. Elektromagneterna får sin ström från generatorn de sitter i.

Hoppas detta svar räcker - annars får du återkomma!

Jim Lundberg

Principen för en generator. Ankaret (A) har en kopparspole (blå). När ankaret roterar i magnetfältet (grönt) skapas det en elektrisk spänning i spolen. Denna ström kan man sedan leda ut via en kollektor eller släpringar.

Man kan även göra precis tvärtom och låta magneten rotera och ha fasta spolar. Huvudsaken är att magneter och spolar rör sig relativt varandra.

Ankare till en likströmsgenerator. I ankaret bildas den ström man sedan tar ut. Runt ankaret har man fasta magneter. På ankarets vänstra sida ser man kollektorn som består av många kopparsegment. Mot kollektorn ligger två eller flera kol som leder ut strömmen som bildas i ankarets spolar.

Ankare till växelströmsgenerator. Här är magneten (en elektromagnet) inne i ankaret och man tar ut strömmen i en fast spole utanför ankaret. Tvärtemot hur det är på likströmsgeneratorn. Till höger ser man de två släpringarna av koppar där magnetiseringsströmmen leds in i ankaret via två kol som ligger mot ringarna.

On
Off

248 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Rätt kulör till Puch Nevada

2 kommentarer

Jim Lundberg: Här är länken till Puchverkstans lacker. https://www.puchverkstan.se/?m=7&s=3&p=24 Nevadakulören finns där men tyvärr bara i vanlig sprejburk (enkomponent) eller som tvåkomponent i enliters...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206