Vilken årsmodell på NV:n?

Fråga

Hej!

Det skulle vara roligt att få veta vilken årsmodell det är på min NV. Hittar inte åt farfars registreringsbevis, men det är en NV med JB 128cc motor med nummer 2314, ramnumret är 7212. Höga siffror?

mvh Kenneth

Svar

Din hoj hette NV-JB, och presenterades i maj/juni 1949. De allra första exemplaren hade två stående sadelfjädrar vilka satt på ramrören som löper mellan sadel och bakhjul. De första JB-motorerna hade ett franskt tändsystem där tändkabeln kommer ut i motorns framkant. Dessutom kunde dessa hojar även ha en bensintank med kromade sidor. Framgaffeln var av parallellogram-typ, eller webbgaffel som man även säger. En sådan som syns på översta bilden. Sedan förändrade man sadelfjädringen till den du ser på den undre bilden. Detta gjordes redan 1949.

Nästa stora förändring blev att hojen fick teleskopgaffel. I reklambilder från 1949 syns den med teleskopgaffel, men det verkar som de flesta 49:orna ändå har webbgaffel. Sena 49:or och tidiga 50:or hade en väldigt liten pakethållare samt en något smalare bensintank. Tyvärr kan man inte sätta skarpa tidsgränser då många mc-tillverkare tog vad man hade på hyllan vid ett givet tillfälle. Hade man exempelvis massor av webbgafflar kvar sedan tidigare modeller så skrotades inte dessa utan kunde gå till produktion parallellt med de nya teleskopgafflarna.

Man bör tänka på att under denna efterkrigstid var det brist på motorfordon i Sverige. Dessutom var mc-importen i stort sett stoppad på grund av krångliga regler från myndigheterna. Behovet av transport var skriande och då spelade det ingen roll att hojen inte såg ut exakt som på reklambilderna. 1951 ersattes NV-JB med NV 11 som hade DKW:s 125-kubiksmotor och hela tre växlar.

På grund av dessa omständigheter kan jag inte ge dig exakt besked på din hojs årsmodell, men jag kan presentera några ramnummer med verifierade årsmodeller.

Mc 1: ramnummer cirka 5500 – typintyg utfärdat augusti 1949

Mc 2: ramnummer cirka 11300 – typintyg utfärdat juli 1950

Mc 3: ramnummer cirka 12900 – typintyg utfärdat september 1950

På Classic Motor har vi startat ett register för fordon med JB-motorer. Kontakta chefredaktör Thomas Sjölund på thomas.sjolund@classicmotor.se Ju fler vi får ihop i vårt register, desto säkrare kan vi bestämma årsmodeller.

Jim Lundberg

Vilken årsmodell på NV:n? Vilken årsmodell på NV:n?

Rulla till toppen