Knallert utan gnista

Fråga

Tjenare!

Har ni några tips? Får ingen gnista på min nyligen inköpta Solex 3800. Jag har skruvat ur stiftet, lagt det mot cylindern och snurrat på svänghjulet men fick ingen gnista, provade därefter med nytt stift men ingen gnista, efter detta har jag bytt del efter del (tändkabel, kondensator, tändspole) men ändå inte lyckats få någon gnista. Jag har kollat så det går spänning ut i tändkabeln men det kanske inte är tillräckligt för att fixa gnista??

Vad kan jag mer göra, jag blir tokig om jag inte lyckas med detta projekt. Har ni några tips om hur jag skall gå vidare? Hoppas på svar så jag kan återvända ut i garaget och lösa detta.

MVH. /Stefan

Svar

Om tändsystemet lämnar tillräckligt hög spänning ska du kunna få en gnista på minst 5 millimeter mellan tändkabeln och jord. Gnistan har alltid svårare att hoppa långt under tryck vilket ju råder i förbränningsrummet i tändningsögonblicket, och därför ska den klara minst tio gånger längre väg än tändstiftsgapet i fria luften. Enligt mina uppgifter ska förtändningen vara 23 grader före övre dödläge på Solex 3800.

Kolla att du har rätt brytaravstånd. Detta påverkar något som heter fältbrytningsavståndet (abriss), och står detta fel blir gnistan klen. Rengör brytarkontakterna med exempelvis aceton. Kolla också så att inte någon kabel ligger i kläm, eller att strömmen hoppar till jord från någon spricka eller skada i tändkabelns isolering.

Du kan göra en enkel kontroll av tändsystemet på följande vis: Ta bort svänghjulet och stoppa in en pappersbit mellan brytarkontakterna. Stoppa i ett tändstift i tändhatten och lägg detta mot jord. Ta sedan ett 6-voltsbatteri och koppla den ena batteripolen (valfri) till jord med en sladdstump. Anslut en sladd till batteriets andra pol och ”dutta” nu med denna kabel mot kondensatorns anslutning. Om allt är okej med tändsystemets komponenter ska det gnistra ordentligt på tändstiftet varje gång strömmen bryts vid kondensatorn. Mer om tändsystem kan du läsa om i Stora Tvåtaktsboken (https://classicmotor.jetshop.se)

Jim Lundberg

Knallert utan gnista Knallert utan gnista

Rulla till toppen