Årsmodell på Blixt 98 cc

Fråga

Hej!

Jag har köpt en Blixt 98cc tillverkad av velicopedaktiebolaget Lindblad i Stockholm. Ramnummer 1034752, det är all info jag har. Cykeln lämnades in på en skrot i Rommehed på 1950-talet och har sedan dess aldrig varit registrerad, den räddades av en man i Falun som betalade 25:- för den.

Min fråga är, var är den tillverkad och vilken årsmodell kan det vara och går det att hämta identitet på landsarkivet bara på ramnumret.

Med vänlig hälsning,

Lennart

Svar

Hej Lennart!

Velocipedaktiebolaget Lindblad i Stockholm tillverkade cykelmärkena Crescent och Drott. 1931 gick man samman med AB Nymans Verkstäder i Uppsala, och gradvis flyttades produktionen till Uppsala samma år. Mot slutet av 1930-talet fick lättviktaren, 98 cc, ett uppsving och NV:s modeller såldes även under namnet Blixt av Lindblads som övergått till att enbart vara en försäljningsorganisation.

Nymans lättviktare tillverkades mellan 1932 och 1951. 1946 till 1951 hette modellen NV-8.

Årsmodellen på din Blixt är förmodligen före andra världskriget. Se Classic Motor nr 1-2010 där vi skriver om en NV-8, så kan du jämföra detaljer mot din hoj.

Att söka på ramnumret hos landsarkiv och länsstyrelser är inte möjligt då registerhandlingarna är sorterade på registreringsnummer.

Vidare info:

www.nymansuppsala.se

Rulla till toppen