Motorn misständer när lyset slås på

Fråga: Hej Jim! Jag har en moped med ILO G50-motor som misständer när ljuset slås på. Kan det ha med abrissavståndet att göra, eller kan det vara felkopplat i lampan? Jag trodde tändningen var separerad från ljusspolen. Har mekat i 25 år, men detta var något nytt!

mvh Walle!

 

Svar: Om abrissavståndet (fältbrytningsavståndet) står fel kan motorn misstända och dessutom vara omöjlig att starta om lyset är på. Ljusspolen och tändspolen är visserligen fysiskt separerade innanför svänghjulet, men de påverkar ändå magnetflödet för varandra. Detta var ett problem som bland andra svenska Stensholms Fabrik, Stefa, brottades med i svänghjulsmagnetens barndom. När ljusspolen belastades försköts magnetfälten inne i tändsystemet så att tändspolen inte längre fick maximal tändenergi i tändögonblicket. På Stefa lade man ner en massa arbete på att bredda abrissområdet så att man kunde ha en ljusspole utan att tändningen påverkades. Man lyckades till slut och ett resultat av detta var bland annat att svenska utombordsmotorer blev först i världen med strömuttag till lanternor

Abrissmåttet är avståndet ”A” mellan den magnet och den polsko på tändspolen som magneten precis passerat i det ögonblick som brytarna öppnar. Man kan mäta på två ställen (se bilden ovan). Testa med att justera abriss vilket man gör genom att ändra brytaravståndet. Mindre brytaravstånd ger större abriss och omvänt. Om du inte får till båda dessa mått samtidigt inom gränserna för specifikationerna kan detta bero på slitna eller felaktiga brytarkontakter. Får du till måtten och motorn fortsätter att misstända kan det vara dags för tändspole- och/eller kondensatorbyte.  Här nedan följer några data för ILO G50 motorn ur Stora Tvåtaktsboken:

 

Tändstift                             Bosch 95 T1

Gnistgap                             0,5 mm

Tändsystem                        Stefa eller Bosch

Förtändning                        2,4-2,6 mm

Brytaravstånd                     0,3-0,4 mm

Abriss                                 9-12 mm

 

Jim Lundberg

Rulla till toppen