-
Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare
-
#1
Med gardering mot eventuella andra angrepp vill jag frammhålla rabarber och vatten som en ganska effektiv bortagare av oxid. Provade en gång med en skiftnyckel som hittades under en gammal bil i en skogsbacke. Bilen hade stått där mer än 7 år. Skiftnyckeln, som såg ut som en rostklump med dito funktion, placerades i en tillsluten glasburk tillsammans med hackade rabarber och lite vatten och glömdes sedan bort några månader. När den tagits fram stålborstades den och dränktes in i motorolja varpå den fungerar utmärkt!
-
#2
Det var ett av det roligaste tipsen jag hört på länge - tack Lubos! Oxalsyra är också effektivt mot rost.
Så fort mina rabarber visar sig så ska jag testa!
-
#3
Marie! Jim kommer att lägga rabarber på... rab... ja... 
-
#4
Uff...
-
#5
vad händer när man blandar citronsyra med vatten?
-
#6
Hej Alice!
Det händer ingenting när citronsyran blandas med vatten om du tänker på kemiska reaktioner med värmeutveckling och liknande. Syran som är i pulverform blandar sig odramatiskt med vattnet ungefär som salt eller socker.
-
#7
Har köpt en oljetank till en motorcykel som visserligen var helt oanvänd men tyvärr mycket rostig på insidan. Finns det nå´t bra alternativ till att slänga den i soporna. Rostflagor i motorn är det väl ingen som vill ha! Tänker på rostborttagningsmedel men det går ju inte att borsta rent invändigt. Hur gör jag?
-
#8
Hej Torsten!
Testa med citronsyra i din oljetank. Syran fräter bort rosten, alltså allt som är järnoxid försvinner. Du kan även prova med "Murtvätt" som används för att ta bort cementfläckar. Detta finns på byggmarknader och varuhus. Kolla på etiketten att den innehåller fosforsyra - den syran är effektiv mot rost och används därför i diverse rostätare.
-
#9
blästra insidan, böj ett stålrör då kommer du
åt alla hörn stålröret ska sitta där sanden far ut
bygg en egen bläster det blir billigast så.
minst 800 ml så det händer lite...
-
#10
Provar just nu med citronsyra. Får ligga i ett dygn.
Märks redan efter 4 timmar att rosten släpper. Kommer att prova med flaskborste, skaka och skölja i morgon. Hur det nu går att komma åt ( hästskotank ). Återkommer.
-
#11
Citronsyran löser upp väldigt bra. Den släpper inte helt från ytan så man måste bearbeta den på något sätt. Eftersom det är en tank borstade jag så gott det gick, invändigt, med en flaskborste. Sköljde ur och fyllde på ny blandning. Tog sedan och kopplade tryckluft till en gummislang.Sköt i slangen i tanken och lät luften få blandningen att fara omkring och skölja bort de lösta rosten som satt kvar på ytan. Verkar fungera bra. Gör nu om hela proceduren. Återkommer.
-
#12
Hej Torsten!
Kul att höra om din tankrengöring. Efter citronsyran brukar det behövas någon form av mekanisk rengöring. Släng i en näve tvätta grus eller singel och skaka om den en stund. Eller sätt tanken på ett permobilhjul som här: http://www.classicmotor.se/artiklar/experten/20111108/vattenglas-i-tanken
-
#13
Gjorde om proceduren igen och sköljde sedan ur tanken med maskindiskmedel. Finns lite rostfläckar kvar men dom bör inte ställa till med problem med rostrester i motorn. Sista jag gjorde var att skölja ur tanken med hett vatten och blåsa den torr med hårtork. Därefter hällde jag i en 1/2 liter olja och vände tanken ett antal gånger. Nu är det bara att vänta på nya gummiupphängningar och montera tanken. Tack för tipsen!
-
#14
Roligt att höra! Kör nu så det ryker!
-
#15
Köpte just 1 liter fosforsyra 85 % a 100:- på Prols i Högdalen. Helt ok pris tycker jag, tänk på att blanda ut den till ca 20 % lösning och gör det utomhus.
Är dessutom kanon att tvätta lättmetallfälgar med och aluminiumbåtar.
-
#16
om man har en rostig växellåda från 39, hur löser man bäst rosten där? tex kugghjul och liknande.
-
#17
Hej Kristoffer. Undvik alla former av syror på härdade detaljer. Dessa kan drabbas av något som heter vätesprödhet och spricka sönder.
På mjukt järn och gjutjärn fungera det bra.
-
#18
Men herregud, finns det ingen som har koll på det här? Rost är järnoxid. Ytrost kan man ta bort med t.ex. citronsyra (vilken syra som helst går bra). Att en svag utspädd citronsyra skulle börja fräta på o-oxiderat järn är rena löjan. Så fort man fått bort ytrosten med syran och torkar rent järnet börjar det att rosta igen. T en vanlig järnspik och lägg ute några dygn och du har ytrost runt hela spiken.
-
#19
Hej "Teacher". Jag är inte riktigt med på vad du menar. Att syror inte skulle angripa järn är något nytt för mig. Det står inte så i mina kemiböcker. Ädelmetaller däremot är tåliga mot syror.
Obehandlat järn rostar vid en luftfuktighet över 50-55 procent vilket är helt normalt. Finns det syrarester kvar på järnets yta rostar det värre.
-
#20
Hur fungerar det då med fosfatering? är inte det svag fosforsyra som faktiskt stoppar oxidering och kan lackeras utan avsköljning?
-
#21
hejsan , vilken % blandning behöver ja ? tänkte ta 10 litet vatten, hur mycke citron syra behöver ja ?
-
#22
Hej Anders. Det står i texten ovan - 5 % eller mer om man tycker att processen går för sakta.
I mängd räknat blir det till 10 liter vatten: en 0,5 liter citronsyra (=5 %) eller 1 liter citronsyra (=10 %). Det är ganska okritiskt med syramängden, men med mer syra i vattnet går det snabbare - till en viss gräns.
-
#23
skulle nog efter citronsyra , sköljt med vatten och sedan holdtight102 för slippa att rosten kommer tillbaka före lack.
-
#24
Hej Leif. Jag vet inte vad "Holdtight 102" är men jag rekommenderar något basiskt (alkalisk) som maskindiskmedel eller målarsoda för att neutralisera syrarester.
-
#25
Hej Jim,
Bra tråd detta, hoppas den fortfarande lever. Jag har en V8 Mercruiser som gått i saltvatten och ditt tips med citronsyra (alt. fosfatsyra) verkar lovande. Att hälla i det hela och låta det verka är ju en sak, men hur får jag bort den? Hur fräter citronsyran på gelcoat i kölsvinet, gummislangar, packningar mm (i aluminium tror jag) impellern och pumphuset i plast? Hur vet jag hur mycket målarsoda det går åt för att neutralisera? Många frågor blev det 
-
#26
Hej Jon. Det bästa (säkraste) är att du ställer frågan direkt till "Fråga experten" eftersom det är svårt att bevaka gamla trådar. Men nu råkade jag hitta din kommentar så jag kan svara.
Citronsyra fräter på aluminium, men där är det flera faktorer som bestämmer hur stort angreppet kan bli: Värme, koncentration och tid. Jag torn inte syran angriper gelcoat, men kan inte svära på det. Gummislangar och plastdetaljer ska inte angripas av en så svag syralösning - i alla fall under en kortare exponering.
När syran fått verka så börjar man med att laka ur den genom sköljning med färskvatten. När man hållit på ett tag kan man ta en droppe sköljvatten på tungan - smakar den surt så är det rätt mycket syra kvar och man sköljer lite till. Det sista man gör är att neutralisera eventuell syra som stannat i skrymslen eller, uppsugen i slam, med en lösning av exempelvis 1 del målarsoda till 10-20 delar vatten. Hur mycket det går åt kan jag inte svara på, men ha man bara i soda i någon mängd så dör syran som är kvar, bara man sköljt innan. Låt gärna sodan ligga kvar helst cirkulera) en stund.
-
#27
Tjena
Jag har problem med rost i en MB 200 compact bensintank och bränslefiltret klarar sig ungefär 5 mil innan det är igensatt med rostslam.
Bilen har stått avställd sedan -89 och jag startade upp den i höstas för första gången på kanske 27 år.
Mm plan var att blanda en 5%:ig citronsyrelösning och fylla tanken med denna i ett dygn eller så.
Tänkte sedan skölja och neutralisera syran med kaustiksoda som är baskiskt.
Tanken tar jag loss från bilen för att underlätta arbetet.
Är det något jag behöver tänka på eller är det bara att köra på?
Mvh Andreas
-
#28
Hej Andreas. Tappa ur all bensin och skölj gärna ur det sista med några liter E85 så kan du avsluta med hett vatten eftersom E85 blandar sig med både vatten och bensin.
Sedan kan du hälla i din citronsyrelösning utan att det finns bensin kvar som hindrar syran att nå all rost. Helst ska man börja med att avlägsna rosten mekaniskt. Man kan sätta fast tanken på en cementblandare (eller ett traktorbakhjul), hälla i några liter vasst grus och vatten, och sedan låta den snurra någon timme eller så.
När detta är klart sköljer man noga och avslutar med citronsyran - sedan är tanken garanterat ren på insidan.
-
#29
Jag satte ett mycket rostigt kaminspjäll i en så med vatten som jag blandat i sirap (bruna sorten).. Ett par paket i 80 liter vatten och rörde om. Sen fick det stå i 7 veckor.. enligt reklamen ska det ta 3 veckor.. men 7 blev bra. Inte en rostfläck bara att skölja av ordentligt och måla med rostskyddsfärg.
-
#30
Hej, tack för intressant tråd!
Det som kallas rostomvandlare och som sägs omvandla rosten till en fosfat, vad är egentligen det? Svag fosforsyra? Oxalsyra?
-
#31
Hej Tobias. Jag tror att det är fosforsyran som ger en skyddande fosfathinna, men är långt ifrån säker.
-
#32
Tjenare! väldigt tacksam för denna tråden! har en Puch Dakota tank, min Amazon tank fyllda med lite starkare än 5% citronsyra o vatten i, stått i 3 dagar nu och det verkar funka väldigt bra! haft i ett rostigt armeringsjärn i Dakotans tank och flyttat upp de lite för varje dag och det har gjort skillnad! Imorgon blir det att spänna fast Amazonens tank på bakfälgen på gamle Mercedersen o låta stå på tomgång med ett par nävar vass grus i en stund, sen får de nog ha ett par dagar med nytt vatten o citronsyra i sen neutraliseras med maskindiskmedel blandat med såpa.
Ska nog prova detta på min gamla Archimedrs utombodare en dag!
Tack ännu en gång med bra information!!
-
#33
Hej Jimmy! Kul att du fått nytta av denna tråd. Citronsyran är effektiv på rost, men ibland kan olja och fett hindra syran från att nå rosten.
Då kan det vara aktuellt att använda maskindiskmedel och hett vatten först som fettlösare. Maskindiskmedel är även bra att avsluta en syrabehandling med då den neutraliserar syror som annars kan få metallen att börja rosta igen.
Lycka till i kampen mot rost!
Med gardering mot eventuella andra angrepp vill jag frammhålla rabarber och vatten som en ganska effektiv bortagare av oxid. Provade en gång med en skiftnyckel som hittades under en gammal bil i en skogsbacke. Bilen hade stått där mer än 7 år. Skiftnyckeln, som såg ut som en rostklump med dito funktion, placerades i en tillsluten glasburk tillsammans med hackade rabarber och lite vatten och glömdes sedan bort några månader. När den tagits fram stålborstades den och dränktes in i motorolja varpå den fungerar utmärkt!
Det var ett av det roligaste tipsen jag hört på länge - tack Lubos! Oxalsyra är också effektivt mot rost.
Så fort mina rabarber visar sig så ska jag testa!
Marie! Jim kommer att lägga rabarber på... rab... ja...
Uff...
vad händer när man blandar citronsyra med vatten?
Hej Alice!
Det händer ingenting när citronsyran blandas med vatten om du tänker på kemiska reaktioner med värmeutveckling och liknande. Syran som är i pulverform blandar sig odramatiskt med vattnet ungefär som salt eller socker.
Har köpt en oljetank till en motorcykel som visserligen var helt oanvänd men tyvärr mycket rostig på insidan. Finns det nå´t bra alternativ till att slänga den i soporna. Rostflagor i motorn är det väl ingen som vill ha! Tänker på rostborttagningsmedel men det går ju inte att borsta rent invändigt. Hur gör jag?
Hej Torsten!
Testa med citronsyra i din oljetank. Syran fräter bort rosten, alltså allt som är järnoxid försvinner. Du kan även prova med "Murtvätt" som används för att ta bort cementfläckar. Detta finns på byggmarknader och varuhus. Kolla på etiketten att den innehåller fosforsyra - den syran är effektiv mot rost och används därför i diverse rostätare.
blästra insidan, böj ett stålrör då kommer du
åt alla hörn stålröret ska sitta där sanden far ut
bygg en egen bläster det blir billigast så.
minst 800 ml så det händer lite...
Provar just nu med citronsyra. Får ligga i ett dygn.
Märks redan efter 4 timmar att rosten släpper. Kommer att prova med flaskborste, skaka och skölja i morgon. Hur det nu går att komma åt ( hästskotank ). Återkommer.
Citronsyran löser upp väldigt bra. Den släpper inte helt från ytan så man måste bearbeta den på något sätt. Eftersom det är en tank borstade jag så gott det gick, invändigt, med en flaskborste. Sköljde ur och fyllde på ny blandning. Tog sedan och kopplade tryckluft till en gummislang.Sköt i slangen i tanken och lät luften få blandningen att fara omkring och skölja bort de lösta rosten som satt kvar på ytan. Verkar fungera bra. Gör nu om hela proceduren. Återkommer.
Hej Torsten!
Kul att höra om din tankrengöring. Efter citronsyran brukar det behövas någon form av mekanisk rengöring. Släng i en näve tvätta grus eller singel och skaka om den en stund. Eller sätt tanken på ett permobilhjul som här: http://www.classicmotor.se/artiklar/experten/20111108/vattenglas-i-tanken
Gjorde om proceduren igen och sköljde sedan ur tanken med maskindiskmedel. Finns lite rostfläckar kvar men dom bör inte ställa till med problem med rostrester i motorn. Sista jag gjorde var att skölja ur tanken med hett vatten och blåsa den torr med hårtork. Därefter hällde jag i en 1/2 liter olja och vände tanken ett antal gånger. Nu är det bara att vänta på nya gummiupphängningar och montera tanken. Tack för tipsen!
Roligt att höra! Kör nu så det ryker!
Köpte just 1 liter fosforsyra 85 % a 100:- på Prols i Högdalen. Helt ok pris tycker jag, tänk på att blanda ut den till ca 20 % lösning och gör det utomhus.
Är dessutom kanon att tvätta lättmetallfälgar med och aluminiumbåtar.
om man har en rostig växellåda från 39, hur löser man bäst rosten där? tex kugghjul och liknande.
Hej Kristoffer. Undvik alla former av syror på härdade detaljer. Dessa kan drabbas av något som heter vätesprödhet och spricka sönder.
På mjukt järn och gjutjärn fungera det bra.
Men herregud, finns det ingen som har koll på det här? Rost är järnoxid. Ytrost kan man ta bort med t.ex. citronsyra (vilken syra som helst går bra). Att en svag utspädd citronsyra skulle börja fräta på o-oxiderat järn är rena löjan. Så fort man fått bort ytrosten med syran och torkar rent järnet börjar det att rosta igen. T en vanlig järnspik och lägg ute några dygn och du har ytrost runt hela spiken.
Hej "Teacher". Jag är inte riktigt med på vad du menar. Att syror inte skulle angripa järn är något nytt för mig. Det står inte så i mina kemiböcker. Ädelmetaller däremot är tåliga mot syror.
Obehandlat järn rostar vid en luftfuktighet över 50-55 procent vilket är helt normalt. Finns det syrarester kvar på järnets yta rostar det värre.
Hur fungerar det då med fosfatering? är inte det svag fosforsyra som faktiskt stoppar oxidering och kan lackeras utan avsköljning?
hejsan , vilken % blandning behöver ja ? tänkte ta 10 litet vatten, hur mycke citron syra behöver ja ?
Hej Anders. Det står i texten ovan - 5 % eller mer om man tycker att processen går för sakta.
I mängd räknat blir det till 10 liter vatten: en 0,5 liter citronsyra (=5 %) eller 1 liter citronsyra (=10 %). Det är ganska okritiskt med syramängden, men med mer syra i vattnet går det snabbare - till en viss gräns.
skulle nog efter citronsyra , sköljt med vatten och sedan holdtight102 för slippa att rosten kommer tillbaka före lack.
Hej Leif. Jag vet inte vad "Holdtight 102" är men jag rekommenderar något basiskt (alkalisk) som maskindiskmedel eller målarsoda för att neutralisera syrarester.
Hej Jim,
Bra tråd detta, hoppas den fortfarande lever. Jag har en V8 Mercruiser som gått i saltvatten och ditt tips med citronsyra (alt. fosfatsyra) verkar lovande. Att hälla i det hela och låta det verka är ju en sak, men hur får jag bort den? Hur fräter citronsyran på gelcoat i kölsvinet, gummislangar, packningar mm (i aluminium tror jag) impellern och pumphuset i plast? Hur vet jag hur mycket målarsoda det går åt för att neutralisera? Många frågor blev det
Hej Jon. Det bästa (säkraste) är att du ställer frågan direkt till "Fråga experten" eftersom det är svårt att bevaka gamla trådar. Men nu råkade jag hitta din kommentar så jag kan svara.
Citronsyra fräter på aluminium, men där är det flera faktorer som bestämmer hur stort angreppet kan bli: Värme, koncentration och tid. Jag torn inte syran angriper gelcoat, men kan inte svära på det. Gummislangar och plastdetaljer ska inte angripas av en så svag syralösning - i alla fall under en kortare exponering.
När syran fått verka så börjar man med att laka ur den genom sköljning med färskvatten. När man hållit på ett tag kan man ta en droppe sköljvatten på tungan - smakar den surt så är det rätt mycket syra kvar och man sköljer lite till. Det sista man gör är att neutralisera eventuell syra som stannat i skrymslen eller, uppsugen i slam, med en lösning av exempelvis 1 del målarsoda till 10-20 delar vatten. Hur mycket det går åt kan jag inte svara på, men ha man bara i soda i någon mängd så dör syran som är kvar, bara man sköljt innan. Låt gärna sodan ligga kvar helst cirkulera) en stund.
Tjena
Jag har problem med rost i en MB 200 compact bensintank och bränslefiltret klarar sig ungefär 5 mil innan det är igensatt med rostslam.
Bilen har stått avställd sedan -89 och jag startade upp den i höstas för första gången på kanske 27 år.
Mm plan var att blanda en 5%:ig citronsyrelösning och fylla tanken med denna i ett dygn eller så.
Tänkte sedan skölja och neutralisera syran med kaustiksoda som är baskiskt.
Tanken tar jag loss från bilen för att underlätta arbetet.
Är det något jag behöver tänka på eller är det bara att köra på?
Mvh Andreas
Hej Andreas. Tappa ur all bensin och skölj gärna ur det sista med några liter E85 så kan du avsluta med hett vatten eftersom E85 blandar sig med både vatten och bensin.
Sedan kan du hälla i din citronsyrelösning utan att det finns bensin kvar som hindrar syran att nå all rost. Helst ska man börja med att avlägsna rosten mekaniskt. Man kan sätta fast tanken på en cementblandare (eller ett traktorbakhjul), hälla i några liter vasst grus och vatten, och sedan låta den snurra någon timme eller så.
När detta är klart sköljer man noga och avslutar med citronsyran - sedan är tanken garanterat ren på insidan.
Jag satte ett mycket rostigt kaminspjäll i en så med vatten som jag blandat i sirap (bruna sorten).. Ett par paket i 80 liter vatten och rörde om. Sen fick det stå i 7 veckor.. enligt reklamen ska det ta 3 veckor.. men 7 blev bra. Inte en rostfläck bara att skölja av ordentligt och måla med rostskyddsfärg.
Hej, tack för intressant tråd!
Det som kallas rostomvandlare och som sägs omvandla rosten till en fosfat, vad är egentligen det? Svag fosforsyra? Oxalsyra?
Hej Tobias. Jag tror att det är fosforsyran som ger en skyddande fosfathinna, men är långt ifrån säker.
Tjenare! väldigt tacksam för denna tråden! har en Puch Dakota tank, min Amazon tank fyllda med lite starkare än 5% citronsyra o vatten i, stått i 3 dagar nu och det verkar funka väldigt bra! haft i ett rostigt armeringsjärn i Dakotans tank och flyttat upp de lite för varje dag och det har gjort skillnad! Imorgon blir det att spänna fast Amazonens tank på bakfälgen på gamle Mercedersen o låta stå på tomgång med ett par nävar vass grus i en stund, sen får de nog ha ett par dagar med nytt vatten o citronsyra i sen neutraliseras med maskindiskmedel blandat med såpa.
Ska nog prova detta på min gamla Archimedrs utombodare en dag!
Tack ännu en gång med bra information!!
Hej Jimmy! Kul att du fått nytta av denna tråd. Citronsyran är effektiv på rost, men ibland kan olja och fett hindra syran från att nå rosten.
Då kan det vara aktuellt att använda maskindiskmedel och hett vatten först som fettlösare. Maskindiskmedel är även bra att avsluta en syrabehandling med då den neutraliserar syror som annars kan få metallen att börja rosta igen.
Lycka till i kampen mot rost!