-
Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare
-
#1
Enkel och bra beskrivning.
Tack/ Hans-Olof
-
#2
Roligt att höra - hoppas det kommer till användning!
-
#3
Hej & hå !
En klar o redig beskrivning som dessutom är fullt begriplig och som säkert kan användas på flertalet moppar. Mitt problem är emellertid hur jag skall komma åt att utföra erforderliga inställningar på min Kuli påhängare - 54 där öppningarna i svänghjulet är så belägna att ingen av dem står mitt för brytarna vilket gör det hart när omöjligt att komma in och justera brytarasvstånd och förtändning... Har någon erfarenhet av motorn ifråga och kanske även då tips hur jag skall bära mig åt är jag utomordentligt tacksam.
Min mailadress är henriksen@ebrevet.nu
-
#4
Hej Jan-Erik. Gå in på denna http://www.classicmotor.se/artiklar/experten/20120410/reservdelar-till-kuli-pahangsmotor och gå vidare till Kuliganernas hemsida. De kan nog hjälpa dig.
-
#5
Hm...okej...Erik - kolla här: http://www.classicmotor.se/artiklar/experten/20090703/fraga-om-moped-husqvarna-1954
-
#6
hej!
hur många delar finns det på en moped.
-
#7
Jag har faktiskt räknat alla delar en gång, men minns inte hur många det var. Bara kolven består av sex delar. Fortsätt räkna!
-
#8
Hakar på här, hittar ingen uppgift på abriss-avstånd till Pilot FM 504. Bara brytare 0,30-0,40mm samt förtändning 3,2-3,5mm. Borde väl finnas angivet?
-
#9
Hej Peter. Abrissmåttet är inte alltid angivet i exempelvis instruktionsboken. Om brytarna är hela, oslitna och av rätt modell så ger rätt brytaravstånd rätt abriss. Fast det är bra om man kan kolla abriss eftersom det är det viktigaste måttet i tändsystemet. Står det fel blir det ingen, eller svag, gnista. Om du har ett Stensholm (Stefa) system som heter C2/75 på din motor så bör abriss vara 9-12 mm vilket är ett vanligt mått på svänghjul med fyra magneter
-
#10
Kämpar på med FM 504-motorn. Ska ställa förtändning som ska vara 3,2-3,5mm. Kommer som närmast till 3,6mm då är tändplattan i ena ändläget. Låter det inte konstigt?
-
#11
Hej !
Förlåt att jag lägger mig i detta, men Själv har jag aldrig märkt någon större skillnad om förtändningen är 1,8 eller 2,5 mm på exempelvis en Sachs (compakt) motorn funkar klockrent vilket som. Det viktiga är ju Abrissavståndet och sen får det bli som det blir ca 2 mm förtändning brukar jag säga. vi pratar ju om motorer med väldigt låg trimmningsgrad med en litereffekt på 16- 20 hk / L om vi pratar "otrimmade" mopeder 0,8-1 hk beroende på årsmodell. Tar vi dåremot tex en Yamaha AS-2 en 70-tals 125:a 2-cyl då var det petigt till och med tiondelarna. den skulle helst ställas in med indikator klocka.
Förlåt som sagt vill inte vara dum, men en moppe motor som i övrigt är ok brukar inte vara speciellt petig med förtändningen.
Jag använder ofta ett skjutmått för att kolla resultatet genom att sticka ner den bakåt gående mätpinnen i tändstiftshålet i toppen ta måttet då brytarn öppnar och sedan minska med det för övre dödpunkten. skiljer det ca 2 mm är det ok så länge gnistan är fin och att det finns bra komp i motorn och att vevaxeltätningarna verkar ok.
MVH
Bengt
-
#12
Peter: Testa och kör med detta. I mina öron låter det som om du har slitna eller defekta delar i tändsystemet. Min gamla Monarped gick bara med 0,1 mm i brytaravstånd. Det visade sig att hela brytararmaturen var stukad och vind. Om tändningen nu blir för tidig så kan motorn sparka tillbaka vid start och spika vid hög belastning. I så fall får du försöka minska förtändningen.
Bengt: För det mesta så fungerar en mopedmotor bra bara tändningen kommer före dödläget. Det finns de som ställer tändningen med mikrometrar och riktar ekerhjul med indikatorklockor. Sedan finns de som bara kör på med motiveringen "det är inte så noga" tills grejorna rasar.
Sanningen ligger nog mitt emellan dessa ytterligheter.
-
#13
Hej igen!
Jan-Erik Henriksén. Glömde det viktigaste. Min så kallade mopedkarrier vid ca 12 års ålder började med en Tandemcykel som hade en Kuli motor som med tiden fastnat, och den ville jag till varje pris ha igång.
1 tog loss topplocket och kunde genom att ta en träkloss mot kolven försiktigt knacka loss den. sprutade in lite olja i cylindern sen gick motorn runt.
2 Förgasaren en pallas var som totalt igen plastad av gammal tvåtaktsolja i varje kanal och munstycke. Böt ut den mot en Bing 9,5 mm samma typ som till Zweirad Union EM 50 motorn, då den passade ddirekt på Kulins insugningsrör. använde stållbart munstycke till den.
3 Motorn var trots bra gnista lite svårstartaad, Tändsystemet på min motor var ett Stefa system med mässings svänghjul.
Till min glädje fick jag då reda på av en snäll granne som tydligen jobbat med Kuli motorer i Örebro att. Just dessa motorer krävde ett väldigt litet elektrodavstånd på tändstiftet endast 0,3-0,4 mm mot normalt 0,5 för mopeder i övrigt. Alla andra parametrar stämmer enligt Jims fina beskrivning.
Så varför inte testa med att knacka ihop stiftet lite ? Min motor gick som en dröm den var urstark. På sin enda växel klarade den av lika branta backar som kompisens 67:a Compakt med HVA flinta motor. Och den gick ganska fort ca 40km/h.
Mycket trevlig motor med lite egna udda lösningar som en kolvring i kolvens underkant för att ge bättre vevhuskomp samt en konisk koppling blev lite digital men helt ok.
Tyvärr sålde jag motorn någon gång i tonåren under min gymnasie tid suck...
MVH
Bengt
-
#14
Blev betydligt bättre med mina 3,6mm istället för 5mm som det var från början.
Tycker det är kul att komma så nära orgspecarna som jag kan.
Abrissen var iaf 11mm, alltid något.
Nu blir det nästa projekt: Justera stödet som viker sig. Ha en bra dag alla!
-
#15
Hej Peter. Kul att det fungerar - kör nu så det ryker!
-
#16
Hej, har just köpt en Suzuki k50 som går illa. Den har stått några år så en förgasarrengöring är på gång. Jag försökte kolla brytarna, men för att komma åt dem måste jag ta av svänghjulet och på det sitter nocken som öppnar brytarna. Hur gör man då för att få rätt avstånd?
-
#17
Hej Peter. Nu har inte jag skruvat med just K 50, men om det är ett vanligt svänghjul (i ett stycke) ska man kunna komma åt brytarna (både kontroll av avstånd & justering) genom hålen svänghjulet.
-
#18
Har ett jätteproblem med Sachs 3-vxl. Har "fel" vev och kan därför inte ställa tändningen normalt. Nu har jag fått den nära rätt men motorn startar inte. Ser på bild att magneterna är märkta S eller N.
Kan jag få abrissen fel om svänghjulet ligger 180 grader fel?
-
#19
Hej Ronny. Vet inte vad som menas med "fel", men krysskil är inget nödvändigt - Victoria och Villiers har ingen kil, utan där får man mäta in läget.
Fast det som är viktigt är brytarnockens läge i förhållande till magneterna om man ska få till rätt abriss. Har du ett svänghjul som passar ihop med tändplattan ska det fungera. Strunta i krysskilen om spåren inte stämmer mot varandra. Både Victoria och Villiers reder sig utan kil.
-
#20
Hej. Jag har en Puch Korado med brytarlöst tändsystem utan några markeringar för tändläge. Någon som vet vad det skall vara för förtändning på en sådan?
-
#21
Hej Leo! Kolla med Puchverkstan http://www.puchverkstan.se/ om de kan hjälpa dig med detta.
-
#22
Hej!
Hur fungerar ett sådant här verktyg?
http://www.mopedrenovering.se/shop/34330/art30/h1690/22061690-origpic-b24acf.jpg
Är det bara att ställa in runt 2-2,5mm och sen är det klart? Eller vad är verktygets funktion?
-
#23
Hej Mattias! Du skruvar ner verktyget i tändstiftshålet och drar upp kolven i topp och "nollar" verktyget mot kolvtoppen. Sedan backar man kolven en bit och ställer in verktyget på den förtändning man vill ha - exempelvis 2,5 mm. När man nu drar upp kolven igen kommer verktyget att stoppa den på 2,5 mm före dödläget och man kan justera tändningen efter detta. Det går med en spik eller en pinne också, men detta är enklare och mer noggrant! 
-
#24
Tackar för en mycket bra förklaring!
Jag har aldrig ställt in en tändning men det är väl som med allt annat, när man gjort det några gånger så sitter det. Får man hoppas!
-
#25
Hör av dig igen om det krånglar!
-
#26
Hej- min sachsmotor har jag bytt tändspole, brytare, stift, tändkabel, cylinder förgasare och kondensator på. gnistan är liten och skarpt blå. mopeden startar motvilligt och fungerar bara på höga varv och har en tendens att rusa. dessutom är den orkeslös. anledningen till att jag bytte delarna var att den fick loppa på stiftet(som jag tog bort) sedan dess ville den inte starta riktigt. Tändningen ställde jag in genom att använda markeringarna på svänghjulet mot markeringen i blocket(m och O)det stämmer bra med det du skrivit ovan förutom att jag inte tycker att abrissmåttet stämmer alls. pickupperna är ju över magneterna när det står rätt. fast brytarna öppnar ju rätt. kan det vara tjuvluft som ställer till det? vart/hur kan man felsöka det?
kan tillägga att moppen fungerat perfekt i 30 år och problemen uppstod i drift.. trodde det var socker i tanken eller något annat jävelskap men bensin är utbytt och flödet är det inget fel på.. den har vridbart munstycke..
-
#27
Hej Kristian. Det låter som tjuvluft och då misstänker jag packboxarna i vevhuset - särskilt den innanför svänghjulet. Dessa går att byta utan att dela på motorn. Skriv in Byta packbox i sökrutan uppe till höger så kan du läsa mer om packboxar.
Men kolla även cylinderfotspackningen och förgasarpackningen. Det händer även att förgasarflänsen blir krokig om man dar muttrarna för hårt.
-
#28
oj kan packboxarna ställa till det så. jag fattar inte hur de kan påverka riktigt, men jag tror dig. Beställer nya packboxar-det har varit ett mystiskt fel. Nu fick jag faktisk moppen att fungera någorlunda, när jag rev ned förgasaren för 5 gången. kanske drog jag lite hårdare denn gång...tack för snabbt och bra svar..
-
#29
Lycka till och återkom gärna med vad som hänt!
-
#30
Hej. Jag skall renovera en Zundapp 265-50 motor.
Finns den med i Stora Tvåtaktsboken del 2 ?
-
#31
Hej Jan. Nu hade du tur att jag såg din kommentar (den här tråden är fem år gammal). De zündappmotorer som är med i del 2 av Stora Tvåtaktsboken är KM 48, KM 50 och 255. Vet tyvärr inte hur lik 255:an är 265:an.
-
#32
Tack Jim för svaret. Jag beställer nog del 2.
-
#33
Hej Jan! Du hittar den här: https://www.dintidning.se/classicmotorshop
Hoppas den kommer vara till hjälp!
-
#34
Hej Jim
Jan Carlsson menar nog en vanlig Zündapp rundmotor till KS50 eller Sport Combinette.
Men det jag egentligen ville kommentera var att jag såg ett vanligt skjutmått som jag själv använder. Oftast numera ser man bara de digitala skjutmåtten och det är så jobbigt såååå när man själv inte har något eller använder såna.
Enkel och bra beskrivning.
Tack/ Hans-Olof
Roligt att höra - hoppas det kommer till användning!
Hej & hå !
En klar o redig beskrivning som dessutom är fullt begriplig och som säkert kan användas på flertalet moppar. Mitt problem är emellertid hur jag skall komma åt att utföra erforderliga inställningar på min Kuli påhängare - 54 där öppningarna i svänghjulet är så belägna att ingen av dem står mitt för brytarna vilket gör det hart när omöjligt att komma in och justera brytarasvstånd och förtändning... Har någon erfarenhet av motorn ifråga och kanske även då tips hur jag skall bära mig åt är jag utomordentligt tacksam.
Min mailadress är henriksen@ebrevet.nu
Hej Jan-Erik. Gå in på denna http://www.classicmotor.se/artiklar/experten/20120410/reservdelar-till-kuli-pahangsmotor och gå vidare till Kuliganernas hemsida. De kan nog hjälpa dig.
Hm...okej...Erik - kolla här: http://www.classicmotor.se/artiklar/experten/20090703/fraga-om-moped-husqvarna-1954
hej!
hur många delar finns det på en moped.
Jag har faktiskt räknat alla delar en gång, men minns inte hur många det var. Bara kolven består av sex delar. Fortsätt räkna!
Hakar på här, hittar ingen uppgift på abriss-avstånd till Pilot FM 504. Bara brytare 0,30-0,40mm samt förtändning 3,2-3,5mm. Borde väl finnas angivet?
Hej Peter. Abrissmåttet är inte alltid angivet i exempelvis instruktionsboken. Om brytarna är hela, oslitna och av rätt modell så ger rätt brytaravstånd rätt abriss. Fast det är bra om man kan kolla abriss eftersom det är det viktigaste måttet i tändsystemet. Står det fel blir det ingen, eller svag, gnista. Om du har ett Stensholm (Stefa) system som heter C2/75 på din motor så bör abriss vara 9-12 mm vilket är ett vanligt mått på svänghjul med fyra magneter
Kämpar på med FM 504-motorn. Ska ställa förtändning som ska vara 3,2-3,5mm. Kommer som närmast till 3,6mm då är tändplattan i ena ändläget. Låter det inte konstigt?
Hej !
Förlåt att jag lägger mig i detta, men Själv har jag aldrig märkt någon större skillnad om förtändningen är 1,8 eller 2,5 mm på exempelvis en Sachs (compakt) motorn funkar klockrent vilket som. Det viktiga är ju Abrissavståndet och sen får det bli som det blir ca 2 mm förtändning brukar jag säga. vi pratar ju om motorer med väldigt låg trimmningsgrad med en litereffekt på 16- 20 hk / L om vi pratar "otrimmade" mopeder 0,8-1 hk beroende på årsmodell. Tar vi dåremot tex en Yamaha AS-2 en 70-tals 125:a 2-cyl då var det petigt till och med tiondelarna. den skulle helst ställas in med indikator klocka.
Förlåt som sagt vill inte vara dum, men en moppe motor som i övrigt är ok brukar inte vara speciellt petig med förtändningen.
Jag använder ofta ett skjutmått för att kolla resultatet genom att sticka ner den bakåt gående mätpinnen i tändstiftshålet i toppen ta måttet då brytarn öppnar och sedan minska med det för övre dödpunkten. skiljer det ca 2 mm är det ok så länge gnistan är fin och att det finns bra komp i motorn och att vevaxeltätningarna verkar ok.
MVH
Bengt
Peter: Testa och kör med detta. I mina öron låter det som om du har slitna eller defekta delar i tändsystemet. Min gamla Monarped gick bara med 0,1 mm i brytaravstånd. Det visade sig att hela brytararmaturen var stukad och vind. Om tändningen nu blir för tidig så kan motorn sparka tillbaka vid start och spika vid hög belastning. I så fall får du försöka minska förtändningen.
Bengt: För det mesta så fungerar en mopedmotor bra bara tändningen kommer före dödläget. Det finns de som ställer tändningen med mikrometrar och riktar ekerhjul med indikatorklockor. Sedan finns de som bara kör på med motiveringen "det är inte så noga" tills grejorna rasar.
Sanningen ligger nog mitt emellan dessa ytterligheter.
Hej igen!
Jan-Erik Henriksén. Glömde det viktigaste. Min så kallade mopedkarrier vid ca 12 års ålder började med en Tandemcykel som hade en Kuli motor som med tiden fastnat, och den ville jag till varje pris ha igång.
1 tog loss topplocket och kunde genom att ta en träkloss mot kolven försiktigt knacka loss den. sprutade in lite olja i cylindern sen gick motorn runt.
2 Förgasaren en pallas var som totalt igen plastad av gammal tvåtaktsolja i varje kanal och munstycke. Böt ut den mot en Bing 9,5 mm samma typ som till Zweirad Union EM 50 motorn, då den passade ddirekt på Kulins insugningsrör. använde stållbart munstycke till den.
3 Motorn var trots bra gnista lite svårstartaad, Tändsystemet på min motor var ett Stefa system med mässings svänghjul.
Till min glädje fick jag då reda på av en snäll granne som tydligen jobbat med Kuli motorer i Örebro att. Just dessa motorer krävde ett väldigt litet elektrodavstånd på tändstiftet endast 0,3-0,4 mm mot normalt 0,5 för mopeder i övrigt. Alla andra parametrar stämmer enligt Jims fina beskrivning.
Så varför inte testa med att knacka ihop stiftet lite ? Min motor gick som en dröm den var urstark. På sin enda växel klarade den av lika branta backar som kompisens 67:a Compakt med HVA flinta motor. Och den gick ganska fort ca 40km/h.
Mycket trevlig motor med lite egna udda lösningar som en kolvring i kolvens underkant för att ge bättre vevhuskomp samt en konisk koppling blev lite digital men helt ok.
Tyvärr sålde jag motorn någon gång i tonåren under min gymnasie tid suck...
MVH
Bengt
Blev betydligt bättre med mina 3,6mm istället för 5mm som det var från början.
Tycker det är kul att komma så nära orgspecarna som jag kan.
Abrissen var iaf 11mm, alltid något.
Nu blir det nästa projekt: Justera stödet som viker sig. Ha en bra dag alla!
Hej Peter. Kul att det fungerar - kör nu så det ryker!
Hej, har just köpt en Suzuki k50 som går illa. Den har stått några år så en förgasarrengöring är på gång. Jag försökte kolla brytarna, men för att komma åt dem måste jag ta av svänghjulet och på det sitter nocken som öppnar brytarna. Hur gör man då för att få rätt avstånd?
Hej Peter. Nu har inte jag skruvat med just K 50, men om det är ett vanligt svänghjul (i ett stycke) ska man kunna komma åt brytarna (både kontroll av avstånd & justering) genom hålen svänghjulet.
Har ett jätteproblem med Sachs 3-vxl. Har "fel" vev och kan därför inte ställa tändningen normalt. Nu har jag fått den nära rätt men motorn startar inte. Ser på bild att magneterna är märkta S eller N.
Kan jag få abrissen fel om svänghjulet ligger 180 grader fel?
Hej Ronny. Vet inte vad som menas med "fel", men krysskil är inget nödvändigt - Victoria och Villiers har ingen kil, utan där får man mäta in läget.
Fast det som är viktigt är brytarnockens läge i förhållande till magneterna om man ska få till rätt abriss. Har du ett svänghjul som passar ihop med tändplattan ska det fungera. Strunta i krysskilen om spåren inte stämmer mot varandra. Både Victoria och Villiers reder sig utan kil.
Hej. Jag har en Puch Korado med brytarlöst tändsystem utan några markeringar för tändläge. Någon som vet vad det skall vara för förtändning på en sådan?
Hej Leo! Kolla med Puchverkstan http://www.puchverkstan.se/ om de kan hjälpa dig med detta.
Hej!
Hur fungerar ett sådant här verktyg?
http://www.mopedrenovering.se/shop/34330/art30/h1690/22061690-origpic-b24acf.jpg
Är det bara att ställa in runt 2-2,5mm och sen är det klart? Eller vad är verktygets funktion?
Hej Mattias! Du skruvar ner verktyget i tändstiftshålet och drar upp kolven i topp och "nollar" verktyget mot kolvtoppen. Sedan backar man kolven en bit och ställer in verktyget på den förtändning man vill ha - exempelvis 2,5 mm. När man nu drar upp kolven igen kommer verktyget att stoppa den på 2,5 mm före dödläget och man kan justera tändningen efter detta. Det går med en spik eller en pinne också, men detta är enklare och mer noggrant!
Tackar för en mycket bra förklaring!
Jag har aldrig ställt in en tändning men det är väl som med allt annat, när man gjort det några gånger så sitter det. Får man hoppas!
Hör av dig igen om det krånglar!
Hej- min sachsmotor har jag bytt tändspole, brytare, stift, tändkabel, cylinder förgasare och kondensator på. gnistan är liten och skarpt blå. mopeden startar motvilligt och fungerar bara på höga varv och har en tendens att rusa. dessutom är den orkeslös. anledningen till att jag bytte delarna var att den fick loppa på stiftet(som jag tog bort) sedan dess ville den inte starta riktigt. Tändningen ställde jag in genom att använda markeringarna på svänghjulet mot markeringen i blocket(m och O)det stämmer bra med det du skrivit ovan förutom att jag inte tycker att abrissmåttet stämmer alls. pickupperna är ju över magneterna när det står rätt. fast brytarna öppnar ju rätt. kan det vara tjuvluft som ställer till det? vart/hur kan man felsöka det?
kan tillägga att moppen fungerat perfekt i 30 år och problemen uppstod i drift.. trodde det var socker i tanken eller något annat jävelskap men bensin är utbytt och flödet är det inget fel på.. den har vridbart munstycke..
Hej Kristian. Det låter som tjuvluft och då misstänker jag packboxarna i vevhuset - särskilt den innanför svänghjulet. Dessa går att byta utan att dela på motorn. Skriv in Byta packbox i sökrutan uppe till höger så kan du läsa mer om packboxar.
Men kolla även cylinderfotspackningen och förgasarpackningen. Det händer även att förgasarflänsen blir krokig om man dar muttrarna för hårt.
oj kan packboxarna ställa till det så. jag fattar inte hur de kan påverka riktigt, men jag tror dig. Beställer nya packboxar-det har varit ett mystiskt fel. Nu fick jag faktisk moppen att fungera någorlunda, när jag rev ned förgasaren för 5 gången. kanske drog jag lite hårdare denn gång...tack för snabbt och bra svar..
Lycka till och återkom gärna med vad som hänt!
Hej. Jag skall renovera en Zundapp 265-50 motor.
Finns den med i Stora Tvåtaktsboken del 2 ?
Hej Jan. Nu hade du tur att jag såg din kommentar (den här tråden är fem år gammal). De zündappmotorer som är med i del 2 av Stora Tvåtaktsboken är KM 48, KM 50 och 255. Vet tyvärr inte hur lik 255:an är 265:an.
Tack Jim för svaret. Jag beställer nog del 2.
Hej Jan! Du hittar den här: https://www.dintidning.se/classicmotorshop
Hoppas den kommer vara till hjälp!
Hej Jim
Jan Carlsson menar nog en vanlig Zündapp rundmotor till KS50 eller Sport Combinette.
Men det jag egentligen ville kommentera var att jag såg ett vanligt skjutmått som jag själv använder. Oftast numera ser man bara de digitala skjutmåtten och det är så jobbigt såååå när man själv inte har något eller använder såna.