Hur byter man olja på en Flintamotor?

Hur byter man olja på en Flintamotor?

Publicerad

Hur byter man olja på en gammal Compact modell 1247 med Husqvarna flintamotor? Hittade lite info på nätet om den andra Compacten med Sachsmotor och kanske är det samma? Transmissionsolja SAE 80, 200cm3? Enligt texten där skulle man lägga moppen ner och fylla på upptill för att sen när det rinner ut fram nedtill så är mängden rätt.

Fredrik Blomqvist

 

Flintamotorn ska ha 5dl (500cm3) SAE 20 olja. En olja som är lätt att hitta är så kallad gräsklipparolja som håller en viskositet på SAE 30. Du hittar den på bensinmackar, varuhus och trädgårdsbutiker. Den fungerar bra i din Flintamotor, men kan vara aningen tjock vintertid. På bilden nedan ser man oljepluggarna på motorn. "A" är påfyllningsplugg, "B" är nivåplugg och "C" är avtappningsplugg. Ställ moppen rakt och lossa plugg "C" och vänta tills det slutat rinna olja. Skruva tillbaka pluggen och fyll på 5 dl olja vid plugg "A". Nivåpluggen ("B") använder du bara om du inte har något mängdmått till hands eller om du vill efterfylla olja. Då lossar man "B" och häller i olja i "A" tills det börjar sippra ur hål "B". När detta görs måste moppen stå exakt rakt och inte luta åt något håll. När det slutat rinna ur hål "B" är oljemängden rätt i motorn.

Jim Lundberg

Flintamotorns oljepluggar. "A" är påfyllning, "B" är nivå och "C" är avtappning.

On
Off

13 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Filad cylinder på Sachs 150 cc

11 kommentarer

Åke: Bengt, var hittar man ett sådant ställbart munstycke? Vet du var man hittar framdrev också? jag kör för övrig på alkylat bensin 4%.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842