Förgasare till Allis-Chalmers

FRÅGA:
Har köpt en ny Zenith-förgasare som ska sitta på min 1950-års modell av Allis-Chalmers. Problemet är att avtappningen av flottörhuset är riktat åt fel håll men det finns en förberedd kanal som kan gängas. Mäter man på avtappningspluggen så är den 6.2 mm och 32 gängor per tum. Jag beställde därför en gängtapp 1/4-32 men det blev inte bra när jag gängade en provbit, 1/4 är ju 6,35 och det blev för glappt. Letat i alla tabeller men kan inte hitta nått passande. Vad kan det vara för gänga, ett hål borde de väl inte gjort special?

SVAR:
Hej Daniel!
Din förgasarfråga till Allis-Chalmers är allt en riktig specialare.
Det som först slår mig är om du verkligen fått tag på rätt förgasare till din traktor. Jag blir lite misstänksam när flottördräneringen är riktad åt ”fel” håll. Så därför, innan du börjar jobba mer med förgasaren bör du absolut kolla upp övriga anslutningar och inte minst innandömet och då avser jag halsdiameter samt munstyckena och storleken på dessa, om de medföljer.
Då Zenith-förgasaren var en standardförgasare till åtskilliga fotogendrivna traktorer, bl a Volvo T 20 och T 30, så tycker jag att att något tyder på att just din förgasare inte riktigt hör hemma på en Allis-Chalmers.
Beträffande gängningen så har även jag kollat på en Zenith-förgasare och mot bakgrund av det kan jag inte se annat än att du har kommit fram rätt gängmått. Men på de Zenith-traktorförgasare jag kommit i kontakt med så har faktiskt dräneringspluggen känts något ”glapp” när man gängat upp den för att öppna avtappningen. Så man kan kanske inte utesluta att det faktiskt ska vara så, då tätningen mot godset sker med dräneringspluggen.
Om du hittar något annat gängmått tycker jag absolut att du ska höra av dig och berätta det.
Vänligen
Per Ericsson

Rulla till toppen