Hur mäter man oljetrycket i överväxeln?
1 kommentar
Per L: Så här dags har väl Ingvar löst sitt problem men mitt svar kanske kan hjälpa någon...
Fråga: Hej! Nästa vår ska jag sätta fart på en Amazon som stått oanvänd sen mitten av 1980-talet. Bensintanken är full av brungula avlagringar invändigt (rester av gammal avdunstad bensin). Hur gör jag bäst ren bensintanken invändigt? Bensintanken är borttagen från bilen och jag har hösten, vintern och våren på mig att exempelvis låta någon kemisk process att pågå.
Lars
Svar: Nu har du ett toppenläge i och med att tanken är bortskruvad. Om du tar bort tankarmaturens lucka så har du fri sikt in i tanken. En rengöringsmetod är att mekaniskt avlägsna rost och smuts genom att hälla i några nävar rengjort gårdsgrus och någon liter lacknafta. Sedan skakar man tanken och vrider och vänder på den så att gruset river loss alla föroreningar. Här finns det utrymme för uppfinningar. På Ånnabodafestivalen i somras hade någon spänt fast en grusfylld mopedtank på hjulet till en permobil! (Se bild nedan).
Om det är mycket rost kan man ta bort denna med citron- eller fosforsyra. Den förra går att köpa på veteranmarknader i stora förpackningar. På byggmarknaden kan man hitta fosforsyra som är en aktiv ingrediens i diverse "rostätare". Kolla efter något som heter "Murtvätt" eller liknande. Detta används för att ta bort missprydande rester av cement på tegel och liknande. Står det att den innehåller fosforsyra på etiketten är den bra mot rost. Späd den med vatten innan användning då den är ganska stark. Blandningsförhållandet är inte så kritiskt – ta en del murtvätt till 3-5 delar vatten. Ju mer man späder, desto långsammare arbetar syran.
Ett annat preparat är "Kalkosan" som används till kalkborttagning. Detta hittar du på mataffären. Späd även denna som murtvätten. Låt inte syra, oavsett sort, ligga länge i tanken då den även fräter på metallen. Kolla i tanken en gång om dagen och vicka lite på tanken så att fräsch syra alltid ligger mot rosten. Efter några dagar bör rosten vara borta – annrs kör du en behandling till. Skölj avslutningsvis noggrant med vatten och (viktigt!) neutralisera den syra som alltid blir kvar med målarsoda och skölj med vatten igen. Om man inte neutraliserar syran kan tanken börja rosta igen och syrarester som ligger kvar i falsar kan fräta på metallen. Torka ur tanken och fyll den med bensin så fort det går.
Jim Lundberg
Kom in i diskussionen
Hur mäter man oljetrycket i överväxeln?
1 kommentar
Per L: Så här dags har väl Ingvar löst sitt problem men mitt svar kanske kan hjälpa någon...
Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.
Hej,
Detta tips har jag hittat på en MC-sajt:
Efter att ha letat och letat på nätet, så hittade jag något som hette Smedjans Rostlösare, numera omdöpt till rostborttagare.
De säljer en vätska som man kan lägga ner föremål i, man kan spraya på rostiga delar och som i mitt fall, hälla medlet i tanken.
Enligt reklamen så tar den bort rost, men skadar inte lack, plast etc. När jag påpekade för mannen som jag beställde av, att det lät ju för bra för att vara sant, så sa han att så säger folk, men sen ringer dom och talar om att det fungerar!
Priset var inte avskräckande och själva proceduren enkel. Jag testade först med att ställa en rostig planteringsspade med spetsen i medlet och all rost försvann!
Nu har jag hällt det i tanken och efter ca 2,5 timme var det klart. Jag hade då först ställt tanken på golvet, lagt den på ena sidan, andra sidan, upp och nedpå osv.
All rost försvann och med det mina problem !!! Nu startar den snällt på första eller andra kicken som den skall och ingen rost (finns ju ingen kvar) följer med och täpper igen förgasaren.
Jag kan varmt rekommendera medlet och det bästa är att det är återanvändbart! Bara sila det igenom ex ett melitta-filter för att få bort partiklar, så är det klart att användas igen.
Gå gärna in på denna länk http://www.smedjans.com/ för att läsa mer.
Tack för tipset Bernt!
Jag har sett medlet till försäljning ute på olika marknader, men inte kommit till skott att testa det. Kanske är dags nu?
Citronsyra kan också hittas i vilken stormarknad som helst.
Flertalet av avkalkare till kaffebryggare inehåller citronsyra.
Går även bra att spänna fast tanken på en brukblandare och några muttrar och gammla skruvar.