Citronsyra mot rost

Fråga: Hej Jim ! Har hört att man kan använda citronsyra för att avrosta detaljer. Hur kraftig blandning ska man ha till exempel till 1 liter vatten? Kan man använda den man köper i mataffären?

M.V.H. Sölve.

 

Svar: Blandningen mellan vatten och citronsyran är inte kritisk på något vis. Ju mindre syra man blandar i vattnet desto längre tid tar det att ta bort rosten och omvänt. Testa med en deciliter syra till en liter vatten. Om du värmer lösningen går det snabbare att få bort rosten. Efter behandlingen får man ofta borsta det sista med en diskborste. Citronsyran i affären är samma som annan citronsyra, fast till ett högre kilopris.

Skölj noggrant efteråt och avsluta med att neutralisera eventuella syrarester med målarsoda uppblandat med vatten – även här är blandningsförhållandet okritiskt. Om det finns syrarester kvar på detaljen kan den börja rosta igen av luftfuktigheten. Undvika syrabehandling av härdade detaljer, exempelvis fjädrar. Dessa kan då drabbas av så kallad vätesprödhet vilket kan leda till sprickor och brott i utsatta detaljer. Man kan väteutdriva detaljen genom att lägga den i cirka 200 graders värme i några timmar.

Mer om rostborttagning med citronsyra hittar du här.

Jim Lundberg

Rulla till toppen