Söker gammalt franskt bilmärke

Publicerad

FRÅGA: Hej! Willy är namnet! Jag söker namnet på ett gammalt franskt bilmärke! Säreget konstruerad bil; den hade framaxel av den typ som fanns på hästvagnar, med det menas att hela framaxeln rör sig med hjulen parallellt när hästen drar åt ena eller andra hållet!
Hälsningar, Willy

SVAR: Hej Willy! Den udda franska bil som du frågar efter är motorcykelbilen Bédélia. Motorcykelbilar (cycle cars) tillverkades i flera länder och de allra flesta var mer eller mindre primitiva. De hade i många fall en mc-motor.

Bédélia hade ett smalt karosseri för två personer i vilket föraren satt bakom passageraren och styrde. Kraftöverföringen till bakhjulen skedde med en lång rem. Fordonet hade bara två växlar framåt. Utväxlingen ändrades genom att föraren flyttade remmen. Styrningen var av den så kallade centraltappstypen, dvs hela framaxeln vreds kring mitten. Märket deltog faktiskt i hastighetstävlingar.

De flesta mc-bilarna försvann ganska snart från marknaden. Trots den primitva konstruktionen hade Bédélia tydligen en viss popularitet i sitt hemland, eftersom den tillverkades i några olika typer från 1910 ända till 1925. Alltså betydligt längre än övriga mc-bilmärken. Googla på Bedelia cyclecar, så hittar du mer information om denna originella skapelse.
MVH, Jan Ströman

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: Tanka själv!

1 kommentar

Andercz: Hm, jag tror de har filmat vid OK´s mack i Bergshamra.. i Stockholm.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842