Årsmodell på min Monark 98cc med JLO motor?

FRÅGA: Hej! Jag har nyligen införskaffat en Monark 98cc med JLO motor nr 68790 typ FM 100. Den har en mkt speciell framgaffel med en hel del smörjnipplar. Färgen är grön och jag tror den är från 1936-39 nån gång. Har försökt hitta ett ramnr. men inte lyckats än… Vet ni någonting om denna mc? Har förstått att det tillverkades en massa sådana här cyklar före andra världskriget och skulle gärna vilja veta årtal och var den tillverkades?
MVH, Per

SVAR: Hej Per! Din Monark är med största sannolikhet från år 1939 då det var Varbergsfabrikens första”98″ som försetts med webbgaffel. Tidigare års modeller hade stum framgaffel och möjligen kan det i och för sig vara en sådan som fått en modernare gaffel eftermonterad. Till saken bör kanske tilläggas att gaffel/rambrott var vardagsmat på dåtidens gropiga grusvägar…

Monark i Varberg var tidigt ute och byggde redan i början på 30-talet en cykelliknande lättviktare med en 60 cc ILO-motor. Motorn var placerad på platsen bakom sadeln där pakethållaren har sin plats. Motorn hade en växel och en rakt fram liggande cylinder. 1935 hade man utvecklat lättviktaren, motorn var fortfarande av ILO-fabrikat på 80cc men hade nu en konventionell ”stående”cylinder och två växlar. Nu var motorn också placerad enligt gängse mönster över cykelns tramp/vevparti. Den här modellen uppdaterades med små medel så att man kan säga att den i raderna omfrågade maskinen från 1939 så dags nått sin slutliga form. Motorvolymen hade då ökat till 98cc och effekten låg på 2,8 hk.

Just ILO-motorn salufördes också av Husqvarna som drivkälla i deras egna lättviktare vid mitten på 30-talet. Det är i dag heller ingen hemlighet att Husqvarna i detta läge själva passade på och kopierade motorn för egna syften!
(ILO som f.ö betyder verktyg på Esperanto var en av Tysklands större motortillverkare och sysselsatte hela 1.600 personer vid mitten på 50-talet.)

”Nittioåttorna” var mycket vanliga på svenska vägar under krigsåren och i bensinbristens följd byggdes faktiskt en del gengasaggregat för montering på lättviktarna. Monark, Husqvarna och NV toppade lättviktsproduktionen i landet och man sålde tillsammans med många mindre tillverkare åtskilliga tusentals exemplar under trettiotalet. Efter krigsslutet upphörde marknaden för de bräckliga motorcyklarna och kunderna kunde köpa kraftigare och säkrare bruksmaskiner på 120-150cc.
Så på Pers fråga svarar jag att din Monark är byggd i Varberg strax före andra världskrigets utbrott!
MVH Lars-Erik Gustafsson

Rulla till toppen