Bygga om traktorn till batteritändning UPPDATERAD!

Fråga: Hej Jim! Jag har en gammal traktor Volvo T 24 som tändmagneten (förmodligen) har lagt av på. Det yttrade sej till att börja med på så vis att den gick sämre o sämre när den blev varm, för att till sist stanna helt. Gick sedan inte att få igång förrän den svalnat. Har bytt både kondensator och brytare. Numera startar den inte över huvud taget, det kommer någon liten puff sedan blir det inte mera, och den blöter ner stiften.

Jag är inne på att bygga om till batteritändning med hjälp av en lämplig fördelare, men det drar ju med sej lite pyssel. En kompis tipsade om att han hade läst (han trodde att det var i din mekarhörna) någonstans där man hade använt sej av traktorns befintliga brytare och fördelarlock, och bara kopplat på en vanlig tändspole vid sidan av. Känner du igen detta? Var kan jag hitta detta i så fall? Lyckas inte hitta detta i mek-arkiv.

Mvh

Krister Arvidsson

 

Svar: Om magneten börjar krångla när den är varm kan den mycket väl vara defekt och i behov av en omlindning. En kompis byggde om sin T 24 till batteritändning och nu var jag visserligen inte med när han gjorde detta, men om jag minns rätt använde han bara en gammal biltändspole, en vippströmbrytare (”Tändningslås”) och en kabelstump som anslöts till den befintliga magnetens brytare. Denna modifiering fungerar bara på magneter med roterade magnet och fast lindning. Den enda modifiering som kompisen gjorde vara att borra ett litet hål i magnetens hus för kabeln som då ansluts till befintliga brytare och kondensator. Magnetens ursprungliga primärlindning kopplas bort från brytarna. Kabeln från brytarna ansluts därefter till tändspolen. Se ritning.

Jim Lundberg

Uppdatering:

Så här har kompisen gjort (bilderna nedan). Tändspolen sitter monterad ovanpå magneten och högspänningskabeln går in genom ett hål framtill där den sen är ansluten till rotorn – den interna lindningen kopplas bort. Brytarkabeln går in genom ett annat hål till brytarna. Även här måste den interna anslutning kopplas bort.

Bygga om traktorn till batteritändning UPPDATERAD!
Tändspolens högspänningskabel går in i ett hål i framkant av magneten (röd pil). På insidan är då kabeln ansluten till magnetens rotor.
Bygga om traktorn till batteritändning UPPDATERAD!
Kabeln från tändspolen till brytarna går in genom ett hål i sidan (gul pil). På insidan är denna kabel kopplad till brytarkontakterna.
Rulla till toppen