Mäta 12-voltsspole med 6-voltsmätare

Mäta 12-voltsspole med 6-voltsmätare

Publicerad

Fråga: Hej Jim! Tror du att man kan mäta/testa en 12-volts utanpåliggande tändspole till en invalidmoped, 50cc Saxonettemotor, med en Prüfrex-mätare från 50-60 talet, den sistnämnda är väl bara för 6 volt förmodligen?

Hälsningar Ulf Andersson

 

Svar: Att testa en 12-voltsspole med en testapparat för 6 volt är inte så lyckat då spolen bara får halva den spänningen den är konstruerad för, och kommer då bara att ge halva den utspänning som den ska. Du kan säkert få svar på om spolen fungerar eller inte, men knappast dess riktiga prestanda. Jag vet inte hur Prüfrexmätaren är konstruerad och törs därför inte råda dig att testa med att driva den med 12-volt om den ska ha en extern strömkälla eftersom det finns risk för att den kan ta skada.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Har jag motorfotogen i fatet?

1 kommentar

slöhög: Den stora frågan är om fotogenen har åldrats och går att använda. Försök att ta ett prov och kontakta något labb för kontroll.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-07

  • Classic Motor 2018-06

  • Classic Motor - Turist på väg

  • Classic Motor 2018-05

  • Classic Motor 2018-04

  • Classic Motor 2018-03

  • Classic Motor 2018-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842