Batterifrånskiljare på plus- eller minuspol?

Fråga: På MHRF:s hemsida visas exempel på huvudbrytare (batterifrånskiljare) men jag noterade att man på exempelbilden har monterat frånskiljaren på pluspolen – detta kan väl ej vara rätt?

Mats Andersson

 

Svar: I praktiken spelar det ingen roll var i strömkretsen man bryter strömmen om man vill göra en anläggning strömlös, men det finns undantag vilket också framgår i texten på MHRF:s hemsida. Då handlar det om frånskiljare som sitter på annan plats än i det utrymme där batteriet befinner sig och som måste ha en kabel mellan batteri och frånskiljare. Där bör frånskiljaren anslutas till batteriets jordade pol. Anledningen till detta resonemang är att om man drar en pluskabel (i en minusjordad bil) direkt från batteriet till frånskiljaren är denna kabel oskyddad av frånskiljaren. Skulle nu denna kabel få skador på isoleringen och jordas mot karossen uppstår kortslutning och då är frånskiljaren verkningslös eftersom kortslutningen ligger före frånskiljaren.

Av denna anledning bör frånskiljaren (detta gäller även säkringar) sitta så nära batteriet som möjligt. Det finns frånskiljare som monteras direkt batteriet, och sitter den på pluspolen så är den konstruerad för att sitta på pluspolen eftersom batteriets minuspol har en mindre diameter.

Jim Lundberg

Rulla till toppen