Hur rengör man tanken och avgasröret på mopeden?

Fråga: Hej Jim. Jag undrar om du vet någon bra metod för att rengöra en mopedtank som stått länge och någon bra metod för att sota krök och dämpare. Har läst att kaustiksoda ska funka och även att man kan hälla i bensin och tända på.

Bengt Westman

 

Svar: Häll i makadam (fraktion 8-16), alltså krossad sten, och lacknafta i tanken och skaka den sedan länge och väl så river stenarna bort rost och smuts. Undvik naturgrus då dessa stenar är runda och inte river så bra. Såg ett bra trick på Ånnaboda där någon satt fast en mopedtank med spännband på ett av drivhjulen på en Permobil. Hjulet var upphissat från marken och tanken snurrade runt, full med grus. Efter grusbehandlingen ska man skölja tanken noggrant med hett vatten, gärna med lite maskindiskmedel. Är det mycket rost kan man ta bort den med citronsyra uppblandat i vatten. Blandningen är inte kritisk. 1 del syra till 5-10 delar vatten fungerar bra. Skölj noga med vatten efteråt så all syra försvinner. Avsluta gärna med maskindiskmedel som neutraliserar eventuell kvarvarande syra. Annars kan det börja rosta igen på grund av syran.

Att bränna ur sot i avgasrör med exempelvis bensin fungerar visserligen, men för att uppnå så hög temperatur att sotet försvinner riskerar kromet att blir missfärgat. Kaustiksoda är annars en klassiker som använts i åratal för att avlägsna sot. Tricket är bara att man måste hålla sodalösningen varm, cirka 80 grader, för att den ska göra någon nytta. Dessutom tar det tid – kanske hela natten för att lösa sotet. Blanda 1 del kaustiksoda med cirka 5-10 delar vatten. Sodan påverkar inte stål och krom. En spisplatta och ett avlångt metallkärl är perfekt för att ”koka” ur sot ur avgasrör. Tänk bara på att kaustiksoda är extremt frätande, och att den blir etter värre när den upphettats. När man får soda på fingrarna känns de hala. Fast det är inte sodan som är hal, utan det är hudfettet som omvandlas till tvål av sodan. Man börjar liksom att bli upplöst. Använd skyddsglasögon och gummihandskar. Tänk på att aluminium och zink löses upp om de kommer i kontakt med soda. Man kan även rengöra avgasrör mekaniskt genom att dra fast ett antal kopplings- eller bromsvajrar i chucken på en borrmaskin. Vajrarna sticker man in i röret och sedan startar man borrmaskinen. Tänk bara på att vajrarna kan skada både ögon och händer om de får snurra fritt,

Jim Lundberg

Rulla till toppen