Yamaha DT50 som skär hela tiden

Fråga: Hej. Köpte en Yamaha DT50MX från början av 90-talet i risigt skick och började renovera. Har använt den i ett år.  Har nu råkat ut för att kolv/cylinder skurit för 4:e gången. Skurit = ordentliga repor i cylinderlopp och kolv. En otrimmad 1hk klassisk moped är ju i regel väldigt tålig, men har aldrig sett maken till detta. Tanken rengjordes från början. Nytt luftfilter. Mopeden har körts med oljeblandad bensin efter första haveriet och fylld oljetank. Uppenbarligen fungerar inte smörjningen som den ska, men vad tusan kan det vara? Det känns ju som om boven är oljepumpen trots allt, men hur kollar man att oljepumpen fungerar som den ska? Och efter första haveriet är den luftad. Eller skulle det kunna finnas en annan orsak?

Rolf Sievert

 

Svar: Ett snabbt sätt att kolla pumpens funktion är att titta på avgaserna. Om det bara kommer varmluft ur avgasröret är något fel. Ta bort pumpen och dra runt den för hand så ser du om den fungerar. Kolla att oljetank samt slangen ner till oljepumpen är fria från föroreningar. En kompis till mig hade problem med att hans nyrenoverade H-D skar flera gånger på raken. Orsaken visade sig vara en trasa som ett busigt barn stoppat ner i oljetanken medan motorn var på renovering.

Vissa oljepumpar i tvåtaktare med separatsmörjning är styrda av gashandtaget med en separat vajer så att oljemängden ökar ju mer man vrider på gasen och omvänt. Ibland kan det vara frestande att helt enkelt strunta i en krånglande separatsmörjning och helt enkelt blanda oljan i bensinen som på äldre motorer, men detta kan faktiskt leda till ett haveri. På vissa motorer passerar oljan via ett eller flera lager på sin väg in i vevhuset där den ska smörja vevstakslager, ramlager, kolv och cylinder. Blandar man olja i bensinen kommer de lager som sitter mellan oljepump och vevhus att bli utan smörjning. Kolla även att tändning och förgasarinställningar är riktiga. Sen tändning och/eller mager bränsleblandning ökar motorns temperatur så att en skärning eller nypning kan inträffa.

Jim Lundberg

Rulla till toppen