Hur blandar man oljeblandad bensin?

Fråga: Hej. Önskar svar om korrekt beräkning av blandningsförhållanden. När jag söker på nätet så inser jag att det råder vilda diskussioner angående detta. En del säger att man skall lägga till xx % olja och en del att det skall vara xx % olja av totala mängden av blandningen. Om vi tar ex. en oljeinblandning på (1:25) det vill sägas 4%. Skall jag då ha 4dl olja + 10 liter bensin?

Jim

 

Svar: En tvåtaktsmotor fungerar bra med en oljeinblandning på 3, till kanske uppåt 7-8 procent. I det senare fallet kommer det dock att ryka ordentligt. Har man sedan en nållagrad kolvbult kan motorn klara sig på 2 procent – i vissa fall med 1 procent.

Men vi kan ändå köra några räkneexempel och utgår från att vi ska ha en oljeinblandning på 4 procent och vi har en bensindunk på 10 liter som vi ska blanda bensin och olja i. Om vi anger inblandningen i ”delar av” så kan man även säga 1:25. om vi delar 10 liter med 25 så får vi 10/25=0,4 liter, eller 4 deciliter om man så vill. Om man nu häller i 0,4 liter olja i 10 liter bensin så blir ju den totala mängden vätska 10,4 liter. Nu har vi alltså 26 stycken 25:e-delar. (26×0,4=10,4) och oljemängden blir då en 26:e-del av vätskans totala volym. Detta innebär att oljans del av vätskan är 3,85 procent istället för 4. Frågan är då: ska man först hälla ur lika mycket bensin som man sedan tillsätter olja för att det ska bli rätt? Ja – om man vill att oljan ska utgöra en 1:25-del av vätskans totala volym. Då blir det 24 delar bensin och 1 del olja vilket totalt blir…25 delar.

Vi kör ett mer drastiskt exempel för att visa detta. Säg att vi vill ha 50 procent olja i bensinen. Vi har fortfarande 10 liter bensin att blanda med. 50 procent är ju detsamma som hälften av något. Om vi nu räknar med att 50 procent oljeinblandning skulle innebära att man ska tillsätta hälften så mycket olja som bensin så blir det så här: Vi har 10 liter bensin. Hälften av 10 är ju 5 och då tillsätter vi 5 liter olja till våra 10 liter bensin. Vad får vi då? Jo, 15 liter vätska där oljan utgör en tredjedel av den totala mängden vätska (10 bensin + 5 olja=15). Då får vi en oljeinblandning av 33,33 procent. Inga 50 procent med andra ord.

50 procent är ju hälften av något. Vi ska alltså ha lika mycket olja som bensin för att få en 50-procentig oljeinblandning.  Med våra 10 liter bensin så måste det ju tillsättas 10 liter olja för att mängden olja ska utgöra 50 procent av vätskans totala volym. I 10-litersdunken innebär då detta att vi måste hälla ut 5 liter bensin som då ersätts med lika mycket olja. Jag tycker väl personligen att diskussionen om man ska tappa ur lika mycket bensin som man tillsätter olja är lite onödig då skillnaden i oljeinblandning blir försumbar när det handlar om så lite som 4 procent. Motorn kommer i alla fall inte att bry sig. Jag häller i 2 deciliter olja i min 5-litersdunk varje gång jag tankar. Sedan är det bara att tuta och köra.

Jim Lundberg

Rulla till toppen