Farligt med bilbatteri på betonggolv?

Fråga: Jag har vid några tillfällen hört att man inte ska långtidsförvara ett bilbatteri på ett betonggolv. Batteriet ska inte må bra då… Kan någon med säkerhet säga om detta är en skröna eller ligger det något i påståendet?

Christer

 

Svar: Den här är lika sann som skrönan om råttan i pizzan. Jag har kontaktat några av de större batteritillverkarna som alla ruskar på huvudet åt detta. En tillverkare rekommenderade att man skulle undvika långtidsförvaring av batterier direkt på exempelvis en plåthylla eller liknande underlag som leder ström då de har gjort mätningar som indikerar att självurladdningen då tenderar att bli lite högre över tid. Enligt dem bör man lägga en trä- eller gummibit under batteriet eller ställa det på en hylla av trä.

Ett blybatteris största fiende är självurladdning. Detta leder till sulfatering av batteriets blyplattor som kan förstöra batteriet om det tillåts gå för långt. Av denna anledning ska man alltid underhållsladda ett batteri när det inte används under en längre tid som exempelvis under vintern när veteranbilen står uppställd. Har man ingen batteriladdare med underhållsladdning bör man åtminstone ladda batteriet med en vanlig laddare en gång i månaden.

När det gäller förvaringsmiljö för ett batteri hade samtliga tillverkare samma svar: torrt och frostfritt. Idealtemperaturen för långtidsförvaring ligger på cirka 3 plusgrader så att ta in batteriet i stugvärmen över vintern är inte någon fördel utan påskyndar snarare självurladdningen.

Jag kan tillägga att det finns många skrönor om bland annat batterier och kan bjuda på ett par till:

”Varje år ska man rulla batteriet ett antal varv på gräsmattan för att ruska om det”.

”En gång om året ska man kortsluta batteriet genom att lägga en skiftnyckel över batteripolerna”.

Vissa batterier kan behöva hjälp med att fördela syran inne i batteriet vilket sker automatiskt när batteriet laddas – inte genom att rulla runt det som en boll. På vissa batterier kan rullandet leda till inre kortslutning då partiklar i batteriets botten sprids runt mellan plattorna.

Att kortsluta ett blybatteri med ett metallföremål kan vara direkt livsfarligt! Det kan leda till en vätgasexplosion. Man kan förstöra både batteri, ögon, kläder och skiftnyckel. Anledningen till detta ”skiftnyckeltips” är okänd.

Jim Lundberg

Rulla till toppen