Laga eller byta bakhjul på Saxoped?

Fråga: Jag har en Crescent Saxoped 1130 transport från 1955. Har renoverat sakta och nu kommit till bakhjulet. Där har lagerbanan på högra sidan inne i navet på bakhjulet gått av och lossnat. Antagligen hände det när jag försökte skruva fast bakhjulet som satt lite löst. De inre lagerbanorna sitter fast som rungar inuti navet, de yttre utgörs av insidan av muttern som skruvas på hjulaxeln.

Jag har plockat isär och gjort rent. Några av kulorna är lite platta på någon yta, verkar ha tagit stryk. Måste jag leta rätt på ett helt nytt bakhjul, eller går det att få tag på och få fast en ny lagerbana i navet?  Var hittar jag hjul eller lagerbana?

Per

 

Svar: Det är väldigt vanligt att de yttre lagerbanorna i denna typ av hjullager spricker och faller i bitar. En enkel modifiering som dessutom ger ett underhållsfritt hjullager är att ersätta de gamla lagrena med avtätade spårkullager. Detta är en enkel grej att genomföra och kräver inga specialverktyg. Man behöver en tunn plåtremsa som utfyllnad av hålet i navet som oftast är något större än ett standardlager med metrisk dimension. Sedan behövs bara ett distansrör mellan lagren så är det klart. Dessa lager behöver ju inte justeras och tål dessutom ett dopp i vatten utan att skadas. I Classic Motor nummer 7/2012 hittar du en komplett beskrivning på hur arbetet går till.

Jim Lundberg

Laga eller byta bakhjul på Saxoped?
Rulla till toppen