Rätt däck till Monarpeden

Fråga: Hejsan! Har lite problem att hitta rätt däck och slang till min gamla monarped M53. Detta är den beteckning som står på däcken (47 – 584  26 x 1,75 x 1 1/2). Jag antar att detta är det gamla sättet man skrev på. Hur räknar jag om detta till dagens dimensioner?

Mvh Oskar

 

Svar: Jag förmodar att du menar en Monarped från 1953 som då heter ”M32”. Det var bara 1953 som de hade 26-tumshjul. 1954 kom de med 24-tumshjul, men man kunde fortfarande köpa dem med de större hjulen. Dessa gamla mopeder har cykeldimensioner på däcken och då räknar man däckets ytterdiameter som i detta fall ska vara 26 tum. Detta för med sig att ju grövre däcket är, desto mindre blir hålet för fälgen.

Idag räknar man innerdiametern på däcket och anger dessutom måtten i millimeter istället för tum. Dina däck är hyfsat nya då de har både gamla och nya måttenheterna. ”47” står för däcksbredden i millimeter och ”584” är innerdiametern på däcken i millimeter och det är dessa mått som din däckhandlare vill höra: 47 – 584. Du kan välja smalare däck, exempelvis 40 mm, bara det håller 584 millimeter i hålet. Dessa däck hittar du hos din cykelhandlare. Du hittar en översättningstabell från gammalt till nytt här.

Jim Lundberg

Rulla till toppen