Olika DKW Hummelmotorer?

Fråga: Hej! Satt i morse och försökte hjälpa en säljare på Tradera och identifiera ett moped motorblock. Det var en tidig DKW Hummel motor. Kanske 1957 Så nu undrar jag, efter att ha kollat på internet verkar det som  att  från och med 1961 och senare motorer av typen EM50 med kickstart, finns som DKW, Victoria och Zweirad union. Är av den nyare typen med normal cylinderfot där bägge överströmningskanalerna går ner i motorblocket. Motorn har 12 mm kolvbult med nållager i vevstakens lillända samt ett Bosch tändsystem.

Den tidigare äldre DKW motorn typ 1957 års modell med trampor har rombisk cylinderfot dvs annat bultmönster. Och fönsterkolv där överströmningskanalerna bara går i cylindern som på exempelvis HVA 120 cc motorer. Den äldre DKW motorn har 10 mm kolvbult och glidlager bussning i vevstakens lillända. Samt att dessa motorer verkar ha DKW:s egenkonstruerade tändsystem som vid en snabb anblick liknar Bosch men ändå inte. Bosch avdragaren M26x1,5 passar inte i alla fall.

Ändrades motorn i samband med övergång från pedalstart till kickstart det vill säga 1961?

Heter den äldre DKW motorn som satt på äldre Hummel modeller också EM50 eller har den en annan beteckning? Bra att veta om man söker delar… Dessutom är topplocket annorlunda utformat och något lägre i profilen. Spolningen inne i motorn blir ju dessutom vridet 45 grader så det medför även ett annorlunda förbränningsrum.

MVH

Bengt Göransson

 

Svar: 1957 gick DKW, Victoria och Express ihop till ett bolag som fick namnet Zweirad Union (tvåhjulsunionen) och tog då fram nya motorkonstruktioner. DKW-motorn ses till vänster i bilden och efterföljaren Zweirad Unionmotorn till höger. Motorerna kan se snarlika ut, men jag tror inte många delar är gemensamma. Ett typiskt kännetecken för DKW-motorn är att mönstret för cylinderns pinnskruvar är vridet cirka 45 grader relativt andra motorer.

Jim Lundberg

Rulla till toppen