Honda MT5 som inte vill starta

Fråga: Hej ! Det är så att jag har en Honda MT5 så var jag ute och körde och kom ungefär 0,5mil sen dog den och hade satt sig i motorn. När jag kom hem skruvade jag av cylindern och såg att kolven var jackad upptill och de visade sig att den översta kulan som håller kolvringen på plats hade lossnat. Jag bytte cylinder och topplock och packningar. När jag väl skulle starta den sedan gick den inte igång där är gnista och tändstiftet blir blött så bensin kommer där fram och gnista ju . Vore tacksam för svar vad det kan vara

mvh Christoffer .

 

Svar: Den där ”kulan” du nämner – kan det vara kolvringens styrstift som du avser? Utan detta stift kommer kolvringen att rotera i sitt spår och till slut kommer då en ringände att hitta ut i en av cylinderns portar och då är haveriet ett faktum. Om kolven har ett jack (skada?) upptill och dessutom saknar styrstiftet måste du byta ut den till en ny kolv innan cylindern skadas.

Jag tror att anledningen till att Hondan inte vill starta efter att motorn låst sig (satt sig?) beror på att kolven inte tätar tillräckligt i cylindern. Om kompressionen är för låg så tänder inte motorn. Någonting har förmodligen hänt med kolv och/eller cylinder efter haveriet när du var ute och körde.

Jim Lundberg

Rulla till toppen