Trött Komar 230

Fråga: Hej vad gör man för att få lite snurr på en Komar? Det är en Svensksåld 60-tals moped som tillverkas i Polen. Motor S38 1 hk vid 3700 varv I polen 1,4 hk vid något högre varv. Den såldes också i Tyskland under namnet Condor som EU-klass 2 ”Mofa” moppe 25km/h och gav då 0,7 hk. Slaglängd är 44 mm och kolvdiametern är 38 mm samt 12 mm förgasare av samma typ som en NV Autoped förgasare, fast av Polskt fabrikat förstås.

Moppen har mycket svårt att ens ta sig till 25 km/h och ökar lååååångsamt . Bra komp bra tändning, lättstartad ej igensotad och Stefatätningarna verkar okej Men ändå… Det ryktas att vevaxeln skall vara mycket klen och inte så bra balanserad. Men då borde ju mopeden skaka kraftigt och kolvbulten är ju i alla fall 12 mm som på de flesta andra mopederna. Det verkar finnas mycket litteratur, bilder och filmer (YouTube) men då på Polska naturligtvis. Vet du eller någon annan där ute hur man kan få lite mer snurr på en Komar 230 med S38 motor?

Bengt Göransson

 

Svar: Jag har aldrig skruvat med en Komar, men vi kanske har någon som kan tipsa Bengt om vad som kan vara felet på hans trötta Komar? Lämna gärna en kommentar här nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen