Hur skyddar man baklampan mot överspänning?

Fråga: Jim! Jag har för mig att du skrev om hur man skyddar bakljuslampan på mopeder i något nummer av Classic Motor. Kan dock inte återfinna artikeln. Har prenumererat ett stort antal år och har nog för många nummer av tidningen att leta igenom. Därför tacksam för ett klargörande här i spalten.

Rustan Rimner

 

Svar: Jag har skrivit flera artiklar i ämnet, men jag tror du menar den om hur man bygger en enkel spänningsregulator till mopeder och lätta motorcyklar. Den hittar du i Classic Motor nummer 9/2008. Funktionen är följande: en vanlig likriktardiod har ett spänningsfall på strax under 1 volt. Detta spänningsfall är i princip samma oavsett hur hög strömmen är, till skillnad mot hur ett motstånd arbetar där spänningsfallet ökar och minskar i takt med strömstyrkan.

Genom att seriekoppla dioderna kan man använda dessa som spänningsregulatorer för olika spänningar. I ett 6-voltssystem ligger spänningen normalt runt 6-7 volt. Om man vill reglera spänningen så att den inte blir högre än så kan man seriekoppla 8-9 stycken dioder vilket ger ett spänningsfall över dioderna på 6-7 volt. Dioderna kopplas så att diodens katod (den ände av dioden som har en silverfärgad ring runt sig) kopplas till minus och den andra änden till plus.

Har man ett växelströmssystem så använde man två rader dioder som vänds åt olika håll. Denna typ av reglering är passiv upp till den spänning då dioderna börjar leda och påverkar därför inte elsystemet på låga motorvarv när spänningen är lägre. Lämplig diod till en moped med sin låga effekt är dioden 1N5400 (max 50 volt) eller 1N5401 (max 100 volt) vilka klarar 3 ampere.

Jim Lundberg

Hur skyddar man baklampan mot överspänning?
Kopplingsschema för regulator till växelsströmssystem. Med åtta dioder i serie blir spänningen cirka 6 volt. För varje diod man lägger till ökar spänningen med 0,7-0,8 volt.
Rulla till toppen