Husqvarna Flinta med stum koppling

Fråga: Hej! Tack för ett härligt frågeforum. Har just bytt lameller på min Flinta. Dom biter bra men kopplingen blev stum. Vid justering till rätt frigång i kopplingshandtaget så stannar handtaget ca 1,5 cm före det når Magura plasten. Det verkar som om kopplingen har väldigt kort ”slaglängd”.

Vid lamellbytet så saknades den distansbricka som ska sitta på axeln inne i kopplingskorgen och då var kopplingen inte stum.

Thore i Trollhättan

 

Svar: Kul att du tycker om vårt forum. Flintans koppling jobbar lite ”bakvänt” eftersom man trycker på korgen utifrån istället för inifrån vid frikoppling. I kopplingens centrum sitter ett stift som excentern i transmissionskåpan trycker mot vid frikoppling. Under detta stift sitter det shimsbrickor för att man ska få till ett korrekt spel mellan koppling och excenter. Om man ändrar på förutsättningarna genom att ändra kopplingskorgens läge, exempelvis med en distansbricka, eller att man monterar transkåpan med en tunnare eller tjockare packning så har man ändrat på spelet mellan excenter och koppling.

Om distansbrickan du monterat har flyttat ut kopplingskorgen så måste du ta bort motsvarande tjocklek på shimsen under tryckstiftet (se bild ovan). När du har rätt spel ska det bli 10-15 mm dödgång, mätt längst ut på kopplingsarmen ovanpå motorn. Ett annat fel som kan uppstå på flintans koppling är att den innersta stållamellen inte glider på kopplingsnavet vid monteringen, utan blir hängande under detta. Jag vet inte om du har Stora Tvåtaktsboken, men där finns det beskrivet hur man monterar kopplingen. Jag brukar då sticka in exempelvis buntband under aluminiumplattan i botten av korgen (se bild nedan) så att denna platta håller sig uppe – annars kan den undre stållamellen hamna fel.

Jim Lundberg

Husqvarna Flinta med stum koppling
Rulla till toppen