Hur tar man bort färg utan att skada krom?

Fråga: Hej, jag ska lackera om min gamla delvis handmålade Drömbåge. Hur får jag bort gammal färg på tanken, som har en förkromning under lacken, utan att skada kromytan som fortfarande är fin.

Stig W

 

Svar: Krom är en väldigt tålig metall både kemiskt och mekaniskt. Kaustiksoda (väldigt frätande på hud!) löser upp färgen men angriper inte krom. Vissa färger går att tvätta bort med exempelvis thinner. Ibland får man lägga på en trasa indränkt med thinner och dra en plastpåse över det hela och låta det verka en längre tid. Det finns även särskilda färgborttagare, som visserligen har tappat lite sting på grund av miljökrav, som kan ta bort färgen. Kolla dock med tillverkaren om hur produkten fungerar ihop med krom. Även vanlig bromsvätska löser upp färg om det får verka en stund. Gör likadant som med thinner och trasan.

Jag har haft exempelvis avgasrör och ljuddämpare som legat flera dagar i varm kaustiksodelösnimg utan en enda tillstymmelse till missfärgning av kromet. Undvik däremot alla former av slipning eller blästring då detta kan repa kromets blanka yta. En varmluftspistol mjukar upp färgen som sedan kan skrapas bort med an skrapa av en mjuk metall, exempelvis koppar eller aluminium. Tänk bara på att få ur alla bensinrester innan du börjar värma.

Jim Lundberg

Rulla till toppen