Vilka motordelar i Husqvarna Corona?

Fråga: Jag har en Husqvarna Corona. En del kallar motorn för ägget. men jag är osäker. Så jag undrar vilka delar vid renovering som skall användas. Flinta, Coronett eller Rolettmotordelar.

mvh

Leif

 

Svar: Den motor du har är den så kallade D-motorn, även kallad ”Äggmotorn” utifrån sin ovala form. Jag är inte helt hemma på denna motor, men den fanns med både slidmatning (förgasaren ansluter till blocket) och med kolvstyrt insug (förgasaren ansluten till cylindern). Coronan har en frihjulsfunktion som jag har för mig sitter på den utgående axeln i motorn. Din motor har även en tandrem mellan vevaxel och koppling. Denna rem går att hitta som nytillverkad. Kolla med exempelvis Ettans mopeder.

När det gäller övriga motordelar har jag bara via hörsägen fått informationen att vissa delar i Flintamotorn passar i D-motorn och vice versa. Husqvarna har ett väldigt fint reservdelsnummersystem och hittar du reservdelslistor till dessa motorer kan du snart se vilka delar som är gemensamma. Har vi någon som kan mer om dessa motorer och kan tipsa Leif? Lämna gärna en kommentar här nedan i så fall.

Jim Lundberg

Rulla till toppen