Hur fungerar generatorn i ett vindkraftverk?

Hur fungerar generatorn i ett vindkraftverk?

Publicerad

Fråga: Hej! Jag undrar hur generatorn i ett vindkraftverk fungerar. Jag hittar inte en bra förklaring någonstans.

Tacksam för snabbt svar!

Wilma          

 

Svar: Vindkraftverk är litet speciella eftersom de roterar relativt långsamt. Av denna anledning konstruerar man generatorer till mindre kraftverk som är mångpoliga – de har alltså många magnetpoler och strömspolar som samverkar vilket gör att de kan lämna en kraftig ström vid låga varvtal. Då slipper man bygga dyra och skrymmande växellådor för att få upp varvtalet som man annars måste göra med en vanlig generator. Detta gäller mindre typer av kraftverk för "hemmabruk" som laddar batterier och liknande.

På riktigt stora vindkraftverk har man däremot ofta en växellåda som ökar varvtalet så att en vanlig generator kan användas. Om du kollar på YouTube så kan du hitta den del informativa filmer. Sök på exempelvis Wind generator eller Wind turbine. Lägg gärna till sökordet function så sållar du bort en del onödigt.

Jim Lundberg

On
Off

9 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842