Husqvarna 120 cc – var sitter nivåskruven?

Fråga: Hej. Har en Husqvarna mod 27 från 1950 som ska ut på vägarna igen, har stått i en lada gömd och glömd sen 1964 och vill nu in i registret igen. Den har nu fått lite uppfräschning inför besiktning men hur kollar man oljenivån? Det står något om nivåskruv i en tidigare tråd och var fyller man på olja? Har lånat boken (Stora Tvåtaktsboken) idag men hittar inget om så ”enkla” saker!

Pelle

 

Svar: På bilderna ser du var respektive plugg sitter på motorn. Påfyllningspluggen sitter i bakkanten av motorns ovansida, precis innanför transmissionskåpan (skymd på övre bilden). Nivåskruven hittar du i framkant på transmissionskåpan. Service och löpande underhåll som exempelvis kontroll av oljenivåer, vajer- och kedjespänning står i motorcykelns instruktionsbok. Stora Tvåtaktsboken är tänkt som en reparationshandbok och därför har jag valt att enbart uppge volymuppgifterna för respektive motor (0,7 liter växellådsolja i ditt fall) eftersom en reparation ofta för med sig ett oljebyte, inte kontroll av oljenivån. 

Jag vill rekommendera dig att skaffa en instruktionsbok (de finns i nytryck) så får du många nyttiga uppgifter som däckstryck, serviceintervaller, styrka på glödlampor och så vidare.

Jim Lundberg

Husqvarna 120 cc – var sitter nivåskruven?
Oljepåfyllningspluggen
Rulla till toppen