Vad är en O. Kraepelien?

Moped av fabrikatet Fram. Såldes även som OK Special

Vad är en O. Kraepelien?

Publicerad

Fråga: Häromdan när jag var på landet och kollade i våran lada hittade jag en O. Kraepelien Special från 1950-tal. Vet du något om den?

John

 

Svar: Oskar Kraepelien var en tävlingscyklist som 1920 startade ett företag i Stockholm som sålde cyklar under namnet O. Kraepelien, senare förkortat till OK (inget samband med bensinbolaget med samma namn). O. Kraepelien hade ingen egen tillverkning utan satte sina märken och dekaler på andras produkter, bland annat från Nymnans verkstäder i Uppsala. I början av 1950-talet såldes O. Kraepelien till Uppsalaföretaget Fram som tillverkade både cyklar och mopeder, men både firmanamnet O. Kraepelien samt förkortningen OK behölls och användes fortsättningsvis.

Den fanns en moped som såldes som OK Special. De var i grunden en Fram-moped, men med OK-dekaler. Mopeden hade en Victoria MS 50-motor. Mopeden på bilden är en Fram från cirka 1955.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Frågor om NV Autoped

4 kommentarer

Jim Lundberg: Hej igen! Moppar är lättmekade och roliga att köra. Den där får du ihop!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206