Varför heter det moped?

Urklipp från Teknik för Alla (juni 1952)

Varför heter det moped?

Publicerad

Fråga: Varför säger man "moped" om en moped? Har hört lite olika förklaringar.

Lasse

 

Svar: Här finns det åtminstone två förklaringar. Den ena är att en journalist vid namn Harald Nielsen på tidningen Motor tog "Mo-" från motor och "-ped" från pedaler och lade ihop dessa till ordet "moped".

Den andra versionen kommer från tidningen Teknik för Alla (TfA) i juni 1952, alltså en månad innan mopedlagen trädde i kraft. Där säger man istället så här i spalten "Just nu":

"Orsaken till denna allmänna försoning och extra midsommarglädje är den förening mellan MOtor och velociPED, som redan eklaterats i TfA"

Den senare förklaringen från Teknik för Alla avfärdas dock om man läser på Wikipedia.

Vem som var först och vem som myntade ordet "moped" har jag inte fått fastställt. Min högst personliga fundering är att Teknik för Allas förklaring låter mer given eftersom en cykel förr i tiden kallades för velociped och en velociped med motor skulle ju kunna kallas "motorvelociped". Förkortar man detta ord blir det moped. Men som sagt – jag vet inte vem som var först.

Jim Lundberg

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Grattis Sofie

2 kommentarer

rgustavsson: Pannkakstårta kanske?

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842