Hur ser jag på en motor om det är 2-takt eller 4-takt?

Fråga: Hur ser jag på en motor om det är 2-takt eller 4-takt? Hur ska man veta om det ska vara ren bensin eller oljeblandat i en motor? Varför säger man att en motor fyrtaktar när den får för mycket bensin? Tacksam för svar på detta av en expert.

Tomas

 

Svar: Ibland kan det faktiskt vara knepigt att direkt se skillnaden på två- och fyrtaktsmotorer. Generellt kan man säga att fyrtaktsmotorer har förgasaren ansluten till topplocket (toppventilsmotorer), medan tvåtaktare har förgasaren ansluten till cylindern. Ducatin på den övre bilden har en fyrtaktsmotor, men den nästan ut som vilken tvåtaktsmotor som helst. Tittar man noga ser man att förgasaren sitter monterad på topplocket och inte på cylindern. Husqvarnamotorn i nedre bilden är en tvåtaktsmotor och där ser man att förgasaren sitter på cylindern.

Sedan har vi då sidventilsmotorer som är fyrtaktare, men som ändå har förgasaren ansluten till cylindern. Dessa motorer hittar man på riktigt gamla motorcyklar och på gräsklippare med exempelvis Aspera eller Briggs & Strattonmotorer. Här kan det vara knepigt att säga om det är en två- eller fyrtaktsmotor eftersom sidventilsmotorn har samma typ av topplock som tvåtaktsmotorn – det är bara ett lock och inget annat.

Om man är det minsta osäker på om motorn är en två- eller fyrtaktsmotor så blandar man tvåtaktsolja i bensinen. En fyrtaktsmotor bryr sig inte om att den får lite olja i bensinen, men en tvåtaktsmotor som ju får sin smörjning av oljan in bensinen skär ihop utan olja! Vissa tvåtaktsmotorer har separatsmörjning där man häller tvåtaktsoljan i en separat tank istället för att blanda den i bensinen. En liten oljepump portionerar sedan ut oljan i motorn. Här kan man ofta använda oljeblandad bensin i direkt i bränsletanken, men det finns motorer som kan skadas av detta då oljan i vissa fall passerar smörjställen som enbart får smörjning om oljepumpen pumpar oljan genom dem.

En tvåtaktsmotor tänder en gång per varv och en fyrtaktsmotor tänder vartannat varv. Om en tvåtaktsmotor får för fet bränsleblandning (för mycket bensin i relation till luft) så får den svårt att förbränna bränslet och kan då börja tända vartannat varv, precis som en fyrtaktare. Därför säger man att en tvåtaktare fyrtaktar när den börjar bluddra och tappa varvet.

Fyrtaktare: ingen olja behövs i bensinen. I vissa fall behövs blyersättning för att skydda ventiler och ventilsäten

Tvåtaktare: Olja behövs. Vanligtvis 2-5 % inblandning i bensinen. Separatsmorda motorer måste ha olja i tanken.

Om man är osäker på vilken typ av motor man har: Blanda olja i bensinen!

Jim Lundberg

Hur ser jag på en motor om det är 2-takt eller 4-takt?
Tvåtaktsmotor från Husqvarna. Här ser man att förgasaren sitter något lägre ner och ansluter då till cylindern.
Rulla till toppen