Utanpåliggande tändspole till NV Autoped

Fråga: Hej, jag har en NV autoped 31cc och jag har problem med tändsystemet. Jag följde denna guide du skrivit tidigare men jag faller av när du kommer till utanpåliggande tändspole. Vad är det? Var kan jag köpa något sånt? Jag har nu gjort som det är på ritningen (utan att sätta på utanpåliggande tändspole för det har jag inte) och det gnistor stiftet. Är detta korrekt gjort? Jag är lite dålig på svenska hoppas ni förstår orden i texten!  Jag är en norsk pojke på 17 år som försöker att snabba upp min gamla svenska moped!

Thomas Jegerud

 

Svar: När man bygger om tändsystemet till ett med utanpåliggande (extern) tändspole så har man en generatorspole innanför svänghjulet som driver en tändspole som man placerat utanför motorn, exempelvis under bensintanken. Den gamla tändspolen kan man bygga om till en generatorspole genom att man först avlägsnar all gammal koppartråd och sedan lindar på ny tråd med cirka 200-240 varv (viklingar på norsk?). Den nya tråden ska vara emaljerad eller lackerad och ha en diameter på 0,6-1,0 mm.

Trådens ena ände löder man fast i den gamla tändspolens stomme (järnkärna) och sedan lindar man på tråden på stommen. Den ände som blir kvar ansluter man till kondensatorn. Från samma anslutning drar man sedan ut en kabel till den utanpåliggande tändspolen. En del tändspolar har bara en anslutning som då kopplas till generatorspolen och då måste spolens stomme jordas i ramen. Andra spolar har två primäranslutningar och då ska den ena jordas och den andra kopplas till generatorspolen. Vilken som ska jordas kan stå på spolen, men det händer att bägge anslutningarna är omärkta. Då får man prova sig fram. Den koppling som ger den starkaste gnistan är den korrekta. En utförlig beskrivning av detta hittar du annars i Stora Tvåtaktsboken.

Jim Lundberg

Utanpåliggande tändspole till NV Autoped
En del tändspolar har bara en primäranslutning och då måste stommen jordas ordentligt. På spolar med två anslutningar jordas den ena och den andra kopplas till generatorspolen i motorn.
Utanpåliggande tändspole till NV Autoped
Den gamla tändspolen lindas med 200-240 varv.
Rulla till toppen