Hur tar man bort oxid på aluminium?

Fråga: Har någon provat att ta bort oxid, det vita otäcka som bildas på aluminium, utan blästring? Finns det något man kan spruta på sedan spola rent med vatten till exempel? Finns det något dundermedel? Har hört om citronsyra, men det funkar inte så bra. Har nu fått tag i ett vitt topplock. Mellan kylflänsen är det hopplöst oxiderat. Bra tips sökes.

Göran Andersson Vånga

 

Svar: Du är på rätt spår, men behöver lite starkare produkter. Syror angriper gladeligen oxider av alla slag och syror finns bland annat i vissa rengöringsmedel för aluminiumfälgar, så kallad fälgrengöring. Biltema har en sprej som innehåller oxalsyra och Würth har en som innehåller fosforsyra. Den senare har jag testat och den är väldigt effektiv mot oxider på aluminium. Vill du experimentera lite så kan du testa Kalkosan, ett avkalkningsmedel som finns i vanliga affärer, typ ICA och COOP. Medlet innehåller både citron- och fosforsyra och är ganska starkt. Oavsett vilket medel man väljer så ska delarna sköljas ordentligt med vatten efter avslutad behandling.

Tänk på att aluminium snabbt angrips av syror vilket innebär att man får vara lite försiktig med koncentrationen på syrorna och exponeringstiden. Kalkosan kan behöva spädas lite innan användning. Vissa aluminiumlegeringar kan dessutom bli missfärgade av syror. Jag hänvisar därför ett klassiskt citat: ”Testa först på en liten yta som inte syns”.

Jim Lundberg

Rulla till toppen