Hur ställer man växlarna på en 3-växlad Sachs?

Lägg i ettan och skruva in spårmuttern i botten. Backa sedan åtta sexkanter

Hur ställer man växlarna på en 3-växlad Sachs?

Publicerad

Fråga: Hur justerar man växlarna på Monark 50s med sachsmotor från 1970 tror jag? Den har fotväxel, men vet ej om det är två eller tre växlar. Har bara fått i en växel som hoppar ur när man släpper gasen.

/Conny

 

Svar: Jag citerar Stora Tvåtaktsboken: "Trä in spårmuttern i den lilla hästskon. Muttern ska ha den breda ansatsen utåt och hästskon ska träs på uppifrån. Sätt tillfälligt på växelpedalen på sin axel och lägg i ettans växel. Skruva sedan in spårmuttern med fingrarna på växelstången tills det tar stopp (översta bilden). Nu är stången så långt ut som den kan. Vrid sedan spårmuttern åtta sexkanter (1 och 1/3-dels varv) åt andra hållet, alltså motsols. Håll nu fast den i detta läge och skruva dit den yttre låsmuttern och dra de båda muttrarna mot varandra så att de blir låsta på växelstången.

Nu ligger dragkilen mitt i ettans drev och kommer därför att hamna rätt i de övriga dreven vid växling. Nästa steg är att kontrollera växelmekanismen. Ettans växel ska fortfarande ligga i. Dra nu växelpedalen sakta i riktning mot tvåans växel tills klinkan precis rör vid växelsegmentet. Stanna i detta läge och mät avståndet mellan klinkan och dess närmaste hack i växelplattan (mellersta bilden). Lägg sedan in tvåan och dra nu pedalen i riktning mot ettans växel till klinkan återigen rör vid växelplattan.

Mät även här avståndet mellan klinkan och dess närmaste hack i växelplattan (nedersta bilden). Om mekanismen är rätt inställd ska bägge måtten vara exakt lika stora. Om så inte är fallet lossas de tre skruvarna (rödmålade på bilderna) som håller fast växelmekanismen i mellankåpan och så vrider man mekanismen tills samma avstånd uppnås enligt tidigare mätning. Dra sedan fast det tre skruvarna och gör en sista kontroll av växlarnas funktion."

Om justeringen inte hjälper kan det bero på slitna eller krokiga delar i växelmekanismen.

Ordlista. Spårmutter: Den långa muttern med ett spår. Hästskon: Den u-formade bygeln som ligger i spårmuttern. Klinka: Den trekantiga delen som knuffar i växlarna. Segment: Detaljen med hack för växlarna.

Jim Lundberg

Ha ettan i och dra pedalen mot tvåans växel till klinkan rör vid segmentet. Stanna där och mät avståndet mellan klinkan och närmsta hack i segmentet

Lägg i tvåan och dra pedalen mot ettans växel. Stanna när klinkan rör vid segmentet. Här ska avståndet till närmaste hack vara samma som på förra exemplet. Om inte - justera genom att lossa de röda skruvarna och vrid hela växelmekanismen i någon riktning.

On
Off

8 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

En röd kväll vid Ulva kvarn

1 kommentar

Jim Lundberg: Najs! Och färgbilder! :P

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842