Hur ställer man växlarna på en 3-växlad Sachs?

Fråga: Hur justerar man växlarna på Monark 50s med sachsmotor från 1970 tror jag? Den har fotväxel, men vet ej om det är två eller tre växlar. Har bara fått i en växel som hoppar ur när man släpper gasen.

/Conny

 

Svar: Jag citerar Stora Tvåtaktsboken: ”Trä in spårmuttern i den lilla hästskon. Muttern ska ha den breda ansatsen utåt och hästskon ska träs på uppifrån. Sätt tillfälligt på växelpedalen på sin axel och lägg i ettans växel. Skruva sedan in spårmuttern med fingrarna på växelstången tills det tar stopp (översta bilden). Nu är stången så långt ut som den kan. Vrid sedan spårmuttern åtta sexkanter (1 och 1/3-dels varv) åt andra hållet, alltså motsols. Håll nu fast den i detta läge och skruva dit den yttre låsmuttern och dra de båda muttrarna mot varandra så att de blir låsta på växelstången.

Nu ligger dragkilen mitt i ettans drev och kommer därför att hamna rätt i de övriga dreven vid växling. Nästa steg är att kontrollera växelmekanismen. Ettans växel ska fortfarande ligga i. Dra nu växelpedalen sakta i riktning mot tvåans växel tills klinkan precis rör vid växelsegmentet. Stanna i detta läge och mät avståndet mellan klinkan och dess närmaste hack i växelplattan (mellersta bilden). Lägg sedan in tvåan och dra nu pedalen i riktning mot ettans växel till klinkan återigen rör vid växelplattan.

Mät även här avståndet mellan klinkan och dess närmaste hack i växelplattan (nedersta bilden). Om mekanismen är rätt inställd ska bägge måtten vara exakt lika stora. Om så inte är fallet lossas de tre skruvarna (rödmålade på bilderna) som håller fast växelmekanismen i mellankåpan och så vrider man mekanismen tills samma avstånd uppnås enligt tidigare mätning. Dra sedan fast det tre skruvarna och gör en sista kontroll av växlarnas funktion.

Om justeringen inte hjälper kan det bero på slitna eller krokiga delar i växelmekanismen.

Ordlista. Spårmutter: Den långa muttern med ett spår. Hästskon: Den u-formade bygeln som ligger i spårmuttern. Klinka: Den trekantiga delen som knuffar i växlarna. Segment: Detaljen med hack för växlarna.

Jim Lundberg

Hur ställer man växlarna på en 3-växlad Sachs?
Ha ettan i och dra pedalen mot tvåans växel till klinkan rör vid segmentet. Stanna där och mät avståndet mellan klinkan och närmsta hack i segmentet
Hur ställer man växlarna på en 3-växlad Sachs?
Lägg i tvåan och dra pedalen mot ettans växel. Stanna när klinkan rör vid segmentet. Här ska avståndet till närmaste hack vara samma som på förra exemplet. Om inte – justera genom att lossa de röda skruvarna och vrid hela växelmekanismen i någon riktning.
Rulla till toppen